Репортажа: Марковићи гаје воће на осамнаест хектара

У родним годинама има четири вагона шљива високог квалитета, а дневно се из ове породичне задруге купцима испоручују и два камиона дрва за огрев из сопствених шума. Гордана и Томислав Марковић имају четири сина, ћерку и деветоро унучади и то сматрају својим највећим благом. Нови проблем за велика газдинства: субвенције по хектару смањене од 12.000 на само 4.000 динара

Велика и сложна фамилија: Марковићи са синовима, снахама, унучићима

Велика и сложна фамилија: Марковићи са синовима, снахама, унучићима

Када је као дечак, одлуком оца Милована, напуштао Трешњевицу да би се посветио занату машинбравара, сада 56-годишњи Томислав Марковић је веровао да ће се једнога дана ипак вратити у своје драго село, смештено у срцу Шумадије, између Букуље и Рудника, и наставити да се бави оним што је највише волео: повртарством, воћарством, сточарством и шумарством. Данас је Томислав Марковић један од најугледнијих пољопривредника у Шумадији и његово „породично царство” многима служи за углед.

– Отац Милован је био човек другог кова. Бавио се земљорадњом али је време углавном проводио читајући књиге и пишући песме. Желео је да напустим село, да научим занат и живим у Крагујевцу, Тополи или Аранђеловцу. Као машинбравар радио сам неколико година у крагујевачкој „Застави” на великој преси, затим сам се оженио и прешао у Аранђеловац где сам у тамошњој „Победи” био не само машинбравар, већ и водоинсталатер, столар, механичар. Радио сам буквално све! Тада сам одлучио да се вратим у своју Трешњевицу, са супругом и петоро деце (четири сина и ћерка), да будем уз усамљеног оца јер ми је мајка умрла у 51. години, и да се потпуно посветим пољопривредном бизнису. Успео сам у томе и данас сам вишеструко срећан и задовољан човек – говори Томислав Марковић за Економетар, пошто се управо вратио из Војковаца где је тога дана превезао и продао два камиона дрва за огрев.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Предности редовне заштите од ванредних претњи
  • Милион евра за најбоље бизнис идеје
  • Срби пет сати дневно са паметним телефонима
  • Светска банка хвали Србију
  • Немачко-српска комора подржала кампању донације органа
  • АмЧам: Реформе треба да се наставе
  • Дневно прераде по 50 тона говедине и пилетине
  • Следећи број Економетра излази 1. новембра 2016.
Podelite ovaj tekst: