INTERVJU: MILAN ELEZOVIĆ – Srbija na Londonskoj berzi

Ova godina je za Srbiju izuzetno značajna – pitanje je samo ko će prvi da se pojavi na međuna­rodnoj berzi – država sa svojim obveznicama ili kompanije, a očekuju se i solidni prihodi od stra­nih investicija, od prodaje banaka i Mobtela

Milan Elezović

Milan Elezović

Srpsko tržište je veoma atraktivno za investicione banke. Srbija jeste mala zemlja po bruto društvenom proizvodu i po veličini firmi, ali ima izvesnih prednosti. Pošto je tranzicija završena u centralnoj Evropi, tamo su već obavljene sve velike transakcije, dok u Srbiji tek dolaze na red najveće transakcije. To su Mobtel, privatizacija NIS-a i Elektroprivrede – ocenio je Milan Elezović, direktor odeljenja investicione banke Nomura za jugoistočnu Evropu u Londonu, u intervjuu za Magazin Biznis.

Zaposlen u japanskoj investicionoj banci Nomura, koja je jedna od pet najvećih svetskih investicionih banaka, Elezović je u prošlih deset godina učestvovao u svim velikim transakcijama koje je ova japanska investiciona banka obavila u jugoistočnoj Evropi. Takođe, Nomura je od starta tranzicije u Srbiji 2001. godine uključena u nekoliko vodećih transakcija a obim tih poslova do kraja godine bi trebalo da premaši milijardu evra.

Proteklih meseci Milan Elezović češće boravi u Srbiji, budući da je kao predstavnik Nomure zadužen za realizovanje tendera za Vojvođansku banku, a u razgovoru za Magazin Biznis govori o šansama Srbije za brži razvoj finansijskog tržišta. On ističe da je za dalje finansiranje razvoja Srbije veoma bitno da država prva izađe na jednu od svetskih berzi i da napravi emisiju obveznica koja je referenca za ostale.

– Pošto je država najbolji dužnik u zemlji, njena emisija obveznica će otvoriti vrata drugima da izađu na međunarodno tržište kapitala i da se finansiraju preko emisije obveznica a ne samo kroz kredite banaka.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA EKONOMSKA KRETANjA: Optimizam proizvođača
  • POSETA BANCI INTEZA U MILANU: Put do novca
  • BREND – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Demisti kacija vrednosti
  • MOĆ POSLOVNOG POVERENJA: OD SUMNJE DO UVERLJIVOSTI: Koktel laži i obmane
  • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON: Čemu poslovna etika
  • NEOBIČNI PUTEVI BIZNISA: OD KRTOLE DO ŠEVROLETA: “Amerikanac” na Dorćolu
  • NASTAVLjAJU SE PREGOVORI SA MOL-om: Mađarska skladišta za srpski gas
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Inovacije su presudne
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA”, DŽEKA VELČA: Budite najbolji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2006.
Podelite ovaj tekst: