PREVIRANJA U NAJVEĆEM AZIJSKOM AVIOPREVOZNIKU: Niski let JAL-a

Troškovi za kerozin u JAL-­u su za godinu dana porasli sa 600 miliona na dve milijarde dolara, pa ni pove­ćanje profita od prodaje karata, kao ni racionalizacija i smanjivanje troškova nisu spasli ovu kompaniju od statusa gubitaša

jal-star-jetNajveći japanski i azijski avioprevoznik “Džapan erlajnz” (JAL), koji raspolaže flotom od 280 letelica, objavio je u februaru neto gubitak u iznosu od 200 miliona dolara za period od aprila do decembra prošle godine, odnosno prve tri četvrtine fiskalne 2005. godine. Očekuje se da će do 31. marta, koji predstavlja poslednji dan ove fiskalne godine, gubici JAL-a preći cifru od 400 miliona dolara. Četiri od 15 direktora grupe JAL započela su ogorčenu bitku unutar grupe zahtevom za smenu predsednika Tošijuki Šinmaćija i njegova dva najbliža saradnika, događaj koji su prozvani okvalifikovali kao “puč”. Pobunjenici imaju podršku čitavih 50 menadžera koji su stavili potpise na peticiju za smenu vrha grupe.

Šinmaći se nalazi na čelu grupacije od aprila prošle godine a za vreme njegovog mandata JAL se sa blizu milijardu dolara profita iz fiskalne 2004. stropoštao u ambis u kojem se trenutno nalazi, čemu su doprineli i spoljni i unutrašnji faktori.

Treća četvrtina fiskalne 2004. godine za JAL se završila plusom od 700 miliona dolara, ali su rast cene goriva i loš publicitet zbog duže serije manjih tehničkih problema na njegovim avionima, zbog koje je prethodni predsednik bio prisiljen da podnese ostavku, počeli da se ozbiljno odražavaju na njegovo poslovanje u fiskalnoj 2005. Troškovi za kerozin u JAL-u su za godinu dana porasli sa 600 miliona na dve milijarde dolara, pa ni povećanje profita od prodaje karata, ostvareno poskupljenjima, kao ni racionalizacija i smanjivanje troškova u poslovanju nisu spasli ovu kompaniju od transformacije u gubitaša. Najveći rival JAL-a, aviokompanija “Ol Nipon ervejz” (ANA) u tom periodu je, uprkos naglom rastu cena goriva, zabeležio profit od 250 miliona dolara. Očigledna razlika u uspešnosti poslovanja između dve kompanije u jednako teškim uslovima odražava i promenu u imidžu ova dva avioprevoznika u japanskoj javnosti.

JAL, koji je najveći i donedavno najugledniji japanski prevoznik, nalazi se u poslednjih godinu dana pod paljbom japanskih medija koji sa izrazitom pažnjom prate aktivnosti u ovoj kompaniji nakon otkrića niza manjih nezgoda poput otpadanja motora i guma pri sletanju, koji se smatraju vrstom uvertire u tragediju koja se može uskoro desiti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA EKONOMSKA KRETANjA: Optimizam proizvođača
  • POSETA BANCI INTEZA U MILANU: Put do novca
  • BREND – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Demisti kacija vrednosti
  • MOĆ POSLOVNOG POVERENJA: OD SUMNJE DO UVERLJIVOSTI: Koktel laži i obmane
  • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON: Čemu poslovna etika
  • NEOBIČNI PUTEVI BIZNISA: OD KRTOLE DO ŠEVROLETA: “Amerikanac” na Dorćolu
  • NASTAVLjAJU SE PREGOVORI SA MOL-om: Mađarska skladišta za srpski gas
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Inovacije su presudne
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA”, DŽEKA VELČA: Budite najbolji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2006.
Podelite ovaj tekst: