ISKOSA GLEDANO: Bernd Osterloh

Dok mi zebemo da li ćemo samo fizički preživeti sve njihove tokove: severne, južne, turske i koje već ne, u Nemačkoj traje interesantna i bespoštedna borba za vlast u firmi Folksvagen među naslednicima Ferdinanda Poršea, konstruktora čuvene “bube”.

Ruža Ćirković

Ruža Ćirković

Ima tu, istina, i drugih značajnih ali i sasvim tabloidno zanimljivih detalja, ali ova kolumna je toj borbi posvećena zbog činjenice da, dok bitka između naslednika i drugih suvlasnika firme traje, Folksvagen je dat na čuvanje jednom sindikalcu. A drugi je odigrao ključnu ulogu u prvom poluvremenu te utakmice iz koje je, neverovatno, kao poražen izašao Ferdinand Pjeh, mušičavi unuk Ferdinanda Poršea, sin njegove kćeri Lujze. I jedini među decom i unucima naslednik njegovog konstruktorskog talenta.

Folksvagen je jedna od najvećih nemačkih firmi koja je u većinskom (nešto preko 50 odsto) porodičnom vlasništvu porodica Porše i Pjeh. Ulogom porodičnih firmi u svojoj ekonomiji Nemci se jako ponose, ali su one često i poprišta velikih problema. A najveći među njima je problem nasleđivanja. S dve strane. U Nemačkoj nema poreza na imovinu, ali je porez na nasleđe, čak i za prvi nasledni red, moglo bi se čak reći i drakonski. Da bi bila sprečena rasprodaja uspešne firme zbog obaveze naslednika da plate porez, zakon je predvideo da oni tog poreza u većoj ili manjoj meri mogu biti oslobođeni pod određenim uslovima: moraju se obavezati da će firma svoju delatnost nastaviti da obavlja određeni broj godina i da za to vreme neće biti otpuštanja radnika. Ovo zakonsko rešenje je stiglo i pred nemački Ustavni sud pod sumnjom da privileguje naslednike firmi. I inače, vlasnici firmi ga u novije vreme i sami izbegavaju prebacujući vlasništvo na razne zadužbine (štiftunzi) u kojima, često na komplikovan način, njihovi naslednici imaju kontrolu. Ali ne uvek i pravo da upravljaju firmom, upravljanje štiftung ostavlja za sposobne menadžere.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: