MARKO ČADEŽ: Nov komorski sistem već u prvoj polovini 2016.

Novi zakon, koji bi trebalo da se usvoji na jesen, primenjivaće se od 1. januara i omogućiti da već u prvoj polovini 2016. godine imamo jedinstven i efikasan komorski sistem. Jaka privredna komora je veoma važna, pogotovo za zemlje koje žele da razvijaju izvozno orijentisanu privredu. Izvoz je glavni izvor rasta i ja ne vidim drugu razvojnu opciju za srpsku ekonomiju

Marko Čadež

Marko Čadež

Modernizacija postojećeg i uspostavljanje novog, jedinstvenog, održivog i efikasnog komorskog sistema Srbije, koji će biti u funkciji privrede, ključni je prioritet u mom radu kao predsednika Privredne komore Srbije. Sa mesta direktora predstavništava za Nemačku i Austriju imenovan sam za potpredsednika PKS koji se bavi, pre svega, modernizacijom i reorganizacijom komorskog sistema. Potom me je Skupština PKS, u kojoj su ugledni privrednici iz cele Srbije, izabrala za predsednika i dala mi mandat da radim i sprovedem reorganizaciju komorskog sistema Srbije, kako bi postao pravi servis privrede. Jaka privredna komora je posebno važna za zemlje koje žele da razvijaju izvozno orijentisanu privredu. Jer, u izvozu je glavni izvor rasta. Ne vidim drugu razvojnu opciju za srpsku privredu.

Ovako je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, odgovorio na naše pitanje o tome kada i kakav ćemo nov komorski sistem dobiti, budući da je modernizacija srpske komore i stvaranje novog modela po ugledu na austrijski i nemački, najavljena još početkom ove godine. U razgovoru za Magazin Biznis, prvi čovek najveće asocijacije privrednika u Srbiji najavljuje da će promene biti vidljive već početkom sledeće godine, da će tome prethoditi usvajanje odgovarajuće zakonske regulative, ali i upozorava da će 2015. godina biti teška za poslovanje srpske privrede, iako komora već sada čini sve što može na podršci privredi, promociji našeg investicionog i izvoznog potencijala i povezivanju naših privrednika sa stranim kompanijama radi privlačenja investicija, povećanja proizvodnje i jačanja izvoza.

• Kakav ćemo komorski sistem dobiti i kada će on moći da funkcioniše u svom punom kapacitetu?

– Očekujem da u prvoj polovini sledeće godine imamo bazu budućeg, efikasnog komorskog sistema. Zahvaljujući tome što ove godine preduzimamo, komorski sistem će već od 1. januara početi da funkcioniše na novim osnovama. Na tome radimo sa supervizorima iz Austrije. Jedan od preduslova je promena, a ne samo unapređenje strukture, kao i jačanje sopstvenih kapaciteta da bismo usluge privredi mogli da pružamo na što efikasniji način. želimo suštinske promene i mislim da smo na dobrom putu da to uradimo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: