ĐORĐE ALEKSIĆ, KERAMIKA KANJIŽA: Digitalna štampa osvojila i keramičarsku industriju

Planiramo da u potpunosti pređemo na digitalizaciju pošto nam donosi mnogo benefita – pored lakog nabavljanja novih dekora ona smanjuje i troškove po jedinici proizvoda. Takođe, digitalnom štampom dobija se veći procenat pločica prve klase, što je u našoj industriji izuzetno važno

Đorđe Aleksić

Đorđe Aleksić

Keramika Kanjiža je od 2009. godine, od kada posluje u sadašnjoj strukturi vlasništva, uložila oko dva miliona evra u modernizaciju proizvodnje, a investicije su išle u dva segmenta – jedan je energetska efikasnost, što je veoma aktuelno, a drugi sama dekoracija keramičkih pločica. Kupci u salonu prilikom izbora pločica odluku donose prvenstveno na osnovu vizuelnog izgleda i samim tim su način i tehnologija dekoracije od suštinskog značaja u našem poslu.

Ovako Đorđe Aleksić, direktor proizvodnje Keramike iz Kanjiže, objašnjava koliko je i kako ova kompanija modernizovala svoje proizvodne procese. U razgovoru za Magazin Biznis on kaže da se Keramika odlučila da krene putem digitalizacije, što je nova tehnologija koja se dinamično razvija poslednjih godina, i uspela je do sada da digitalizuje tri od četiri proizvodne linije.

– Sam proces digitalizacije teče već desetak godina, a u poslednje tri godine kupili smo po jednu liniju, odnosno uređaj za digitalnu štampu, koji izgleda otprilike kao ogroman InkJet štampač za štampanje keramičkih pločica. Reč je o italijanskoj opremi i na ovaj način nama se otvaraju ogromne, neslućene mogućnosti. S jedne strane, u pripremi samog dekora oslanjamo se na već usvojene tehnologije koje su razvijene za štamparsku industriju, jer je keramičarska industrija poslednja ušla u proces digitalne štampe. Do pre deset godina niko nije verovao da je to tehnički izvodljivo, ali neki ljudi su uspeli da realizuju svoje zamisli, pre svega u Španiji odakle je i potekla ova tehnologija, i sada je ona u svetu zastupljena sa oko 80 odsto, u proizvodnji keramičkih pločica. Svi koji žele da opstanu u ovoj delatnosti moraju da pređu na digitalnu štampu, a Keramika Kanjiža je to uradila na vreme i na Balkanu smo praktično bili prvi, što nam se veoma isplatilo – ističe Aleksić.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: