LJUBODRAG SAVIĆ: Javna preduzeća već “jedu” ono što je oduzeto penzionerima

Nisam siguran i da partije zaista ozbiljno žele temeljnu reformu javnih preduzeća, jer ovakva javna preduzeća omogućavaju ogromne privilegije vladajućim partijskim elitama

Ljubodrag Savić

Ljubodrag Savić

Smanjivanje plata i penzija u veoma kratkom roku daje rezultate, dok “disciplinovanje” javnih preduzeća ima postepene i odložene efekte. Ovim rečima Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, za Magazin Biznis odgovara na pitanje – kako to da je za Vladu bilo lakše da smanji plate i penzije, nego da reši stanje u javnim preduzećima? Za smanjenje ličnih primanja građana i penzionera bilo je potrebno samo doneti odgovarajuću odluku, a efikasno rešavanje stanja u javnim preduzećima podrazumeva preduzimanje brojnih mera, za koje je potrebno vreme, objašnjava.

– Javna preduzeća su dobro organizovana i mogu pružiti snažan, direktan ili tihi otpor sprovođenju planiranih mera, dok smanjivanje plata i penzija može samo dugoročno naneti političku štetu, ali neće izazvati neku trenutnu ozbiljniju akciju.

• Memorandum sa MMF-om predviđa niz rokova i uslova koji moraju da se ispune da bi se sredila situacija u tim firmama. Većina rokova je probijena. Šta je razlog za to?

– Naše vlade su poznate po tome da veoma lako obećavaju, ali da teško i retko sprovode ono što su planirale. Pošto je u pitanju sporazum sa MMF-om, a on u ovom trenutku treba Vladi Srbije, sadašnja administracija će svakako morati ozbiljnije da pristupi realizaciji ciljeva koje su prihvatile da sprovedu. Zbog decenijskog javašluka, duboke i produžene ekonomske krize i veoma lošeg stanja srpske ekonomije, neke probleme objektivno nije jednostavno i u kratkom roku efikasno rešiti. Posebno se to odnosi na javna preduzeća, u kojima će zaposleni, sindikati, ali i rukovodioci teškom mukom prihvatiti menjanje njihovog veoma dobrog položaja. Nisam siguran i da partije zaista ozbiljno žele temeljnu reformu javnih preduzeća, jer ovakva javna preduzeća omogućavaju ogromne privilegije vladajućim partijskim elitama.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: