ISKOSA GLEDANO: Raaaaaaast…

Naš premijer Aleksandar Vučić ima pravo što u svakoj prilici i svakim povodom podvlači, reklamira, propagira rast u Srbiji.

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Jedna je mlada hrvatska naučnica doktorirala na odnosu između osećanja zadovoljstva kod građana i različitih ekonomskih parametara. I utvrdila je da rast toliko doprinosi osećanju zadovoljstva da tu uzajamnu vezu ni najmanje ne može da pomuti recimo inflacija. Ako ima rasta, inflacija građane ne brine. Zato rastimo, rastimo, svakog dana u svakom pogledu, samo rastimo.

Ponekad mi se čini da Aleksandar Vučić uopšte nema savetnika nego sve radi na svoju ruku, onako kako mu tog trena padne na pamet, a ponekad mi se čini da ga neko baš vešto instruira da nas izvodi iz takta. U svakom slučaju, svojim stalnim poštapanjem o rastu počeo je da nervira sve više ljudi. Jer, znate kako, stvari koje čoveku idu kao po loju obično se toliko ne zamećuju, što bi rekle naše komšije Hrvati, postanu tako podrazumevajuće kao vazduh koji dišeš… Pa kad-tad dođe trenutak kad posumnjaš: ako je sve u redu i poletno, zašto me, bre, baš sa ovim toliko gnjave? Pa počneš da kopaš po raznim knjigama, pardon, da surfuješ po internetu.

Dakle, rast. Proverila sam na nekoliko mesta, nema greške: možete li vi da verujete da je Bosna i Hercegovina jedina država nastala na teritoriji bivše SFRJ koja ima od Srbije manji bruto domaći proizvod po stanovniku, a korigovano kupovnom moći. Nama stvarno treba rast. Po toj metodologiji računato, Slovenija je 2015. godine imala 31.007 internacionalnih dolara po stanovniku, Hrvatska 21.581 dolar, Crna Gora 16.123 dolara, Makedonija 14.009 dolara, Srbija 13.671 dolar i Bosna i Hercegovina 10.492 dolara! Pardon, naknadno sam se setila da pogledam ima li i Kosovo, naravno da kod Svetske banke i MMF-a ima: oni su najgori sa 9.540 dolara po stanovniku.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Brže do jeftinijih kredita
  • „Nova energija” u novom pogledu na svet
  • U postrojenje za prečišćavanje gasa uloženo više od 30 miliona evra
  • Više znanja o tokovima novca
  • Dualno obrazovanje prioritet Vlade i privrede
  • EBRD podržava reforme u Srbiji
  • NAJNOVIJA ANALIZA FISKALNOG SAVETA Problem su nereformisana javna i državna preduzeća
  • REZULTATI ANKETE KOMPANIJE VISA INC. NA OVOGODIŠNJOJ BLOGOMANIJI Jednostavnija e-kupovina i veći izbor
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (2) Marketinški ciljevi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2016.
Podelite ovaj tekst: