TV SLIKE I PRILIKE: Na kraju olimpijskog leta

U informativni program RTS uvedeno je više novih lica. Mahom su to novinarke koje prate dnevne događaje.

Branislava Džunov

Branislava Džunov

Kakav je njihov status u Javnom servisu nije poznato, da li su studentkinje na praksi, volonterke, saradnice po ugovoru o delu, stalno zaposlene… ali je većina zadovoljavajuće savladala pravila reporterskog zanata – kratko, jezgrovito, fokus na suštinu. Javljanja uživo, skoro bez izuzetka, ima u svakom Dnevniku, što oživljava monotono ređanje vesti. Samo što nije uvek sasvim smisleno, na primer, kad se, radi ubedljivosti novinarka postavi ispred zgrade tužilaštva u subotu uveče, po mrklom mraku, kad tamo, osim obezbeđenja, nema žive duše, da bi bila saopštena informacija kojoj ništa ne bi bilo oduzeto ni dodato od značaja da je išla iz studija. I kad, na licu mesta, nema relevantnih sagovornika.

Kupovanje vremena

Dopisnici iz unutrašnjosti u tome imaju više iskustva. U cik zore pred kamere izvode predsednike opština, direktore javnih preduzeća. Da vidimo ko neće da se odazove pozivu da odbrani opštinsko-partijsku odluku. Mada ima i onog: na žalost, niko od odgovornih nije želeo pred kamere. Kao i vajkanja: niko nije odgovarao na telefonske pozive i pismene zahteve. Između redova: ništa nije moglo da se proveri.

Šta tada treba uraditi? Kako pomeriti ćutologe iz njihovih busija, da se ne prave ludi, kako nisu odavde. Kako izbeći izmeštanje problema za sledeću priliku i ne ići na ruku onima koji se bave kupovanjem vremena. U malim sredinama to nije lako, ni u velegradskim razmerama ne ide glatko, pa se povremeno u formi važnih vesti puštaju poluinformacije koje se još dodatno ublažavaju reporterskim femkanjem, „jer stvar nije zrela za punu istinu“. A i poneki novinar hoće mirno da spava, što da ga boli glava za tuđu neodgovornost.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Brže do jeftinijih kredita
  • „Nova energija” u novom pogledu na svet
  • U postrojenje za prečišćavanje gasa uloženo više od 30 miliona evra
  • Više znanja o tokovima novca
  • Dualno obrazovanje prioritet Vlade i privrede
  • EBRD podržava reforme u Srbiji
  • NAJNOVIJA ANALIZA FISKALNOG SAVETA Problem su nereformisana javna i državna preduzeća
  • REZULTATI ANKETE KOMPANIJE VISA INC. NA OVOGODIŠNJOJ BLOGOMANIJI Jednostavnija e-kupovina i veći izbor
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (2) Marketinški ciljevi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2016.
Podelite ovaj tekst: