SRBIJA I MMF: Konačno, javna preduzeća stigla na red

Za MMF je najvažnije rešavanje problema u javnim preduzećima, iako je za domaću javnost glavna poruka da će plate i penzije biti povećane. U zvaničnoj prepisci sa Fondom, međutim, takva mogućnost uopšte se ne pominje. Kako piše u Memorandumu, „ostvarene uštede u 2016. godini biće iskorišćene za smanjenje zaduženosti zemlje ili za povećanje javnih investicija“

Sa jednog od sastanaka predstavnika MMF i NBS u centralnoj banci Srbije

Sa jednog od sastanaka predstavnika MMF i NBS u centralnoj banci Srbije

Crvena čoja postavljena preko dugačkog stola u svečanoj sali Narodne banke Srbije, gde se po pravilu održavaju plenarni sastanci sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ne pamti da je u pregovaračkom procesu sa Srbijom bilo manje tenzije. Manjak u državnoj kasi je tokom prethodnih pet kontrola aranžmana iz predostrožnosti uglavnom bio značajno manji od plana, pa se, zahvaljujući takvom stanju budžeta, na druge propuste gledalo kroz prste.

MMF je tako Srbiji tolerisao probijanje rokova kada je reč o reformi javnih preduzeća, završetku procesa privatizacije i restrukturisanja, ali i kada je reč o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru. Prošle godine je čak, mimo programa, Fond dozvolio simbolično povećanje plata i penzija, iako se Srbija sporazumom obavezala da će lična primanja građana i penzionera ostati zamrznuta do kraja 2017. godine.

Može li i sada da se ponovi sličan scenario?

Premijer Aleksandar Vučić već mesecima najavljuje da će povišica biti još u toku ove godine, a razlog za optimizam je što je budžet i na kraju avgusta bio u suficitu. Međutim, iako predsednik Vlade gotovo ne propušta priliku da domaćoj javnosti pošalje poruku kako će plate i penzije biti povećane, u zvaničnoj prepisci sa Fondom, u već poznatom Memorandumu ekonomske politike, koji je Srbija obavezna da dostavi Fondu, takva mogućnost se uopšte ne spominje.

Kako piše u najnovijem Memorandumu, koji posle svake revizije bordu direktora MMF-a šalju premijer, ministar finansija i guverner „ostvarene uštede u 2016. godini biće iskorišćene za smanjenje zaduženosti zemlje ili za povećanje javnih investicija“.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Brže do jeftinijih kredita
  • „Nova energija” u novom pogledu na svet
  • U postrojenje za prečišćavanje gasa uloženo više od 30 miliona evra
  • Više znanja o tokovima novca
  • Dualno obrazovanje prioritet Vlade i privrede
  • EBRD podržava reforme u Srbiji
  • NAJNOVIJA ANALIZA FISKALNOG SAVETA Problem su nereformisana javna i državna preduzeća
  • REZULTATI ANKETE KOMPANIJE VISA INC. NA OVOGODIŠNJOJ BLOGOMANIJI Jednostavnija e-kupovina i veći izbor
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (2) Marketinški ciljevi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2016.
Podelite ovaj tekst: