Kad bogataši kupuju jeftinije

Velika Britanija je ovog leta, posle odluke o bregzitu, postala jeftino tržište luksuzne robe, što je dobar mamac za bogate globalne nomade. Švajcarski proizvođači poznatih brendova kao što su „roleks“, „omega“, „breitling“ i drugi, ovakvom razvoju događaja bezmerno su se obradovali, jer je 2016. počela loše za industriju luksuza, zbog jakog franka

kad-bogatasi-kupuju-jeftinijeOno što je za jedne neka vrsta geopolitičke katastrofe – bregzit – za druge je sjajna prilika da se poprave poslovni bilansi.
Najavljenom i sasvim izvesnom (uprkos tekućim zamajavanjima i oklevanjima) izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, veoma su se obradovali Švajcarci, preciznije njihova industrija luksuznih satova čiji je godišnji izvoz nešto preko 20 milijardi dolara.
Kao rezultat šokantnog ishoda junskog referenduma, britanska funta se srozala i prema evru i prema dolaru, pa su zbog takvog odnosa, luksuzne robe poput pomenute švajcarske, predmeti želja bogatih turista tamo postali oko 18 odsto jeftiniji nego u evrozoni, ne menjajući svoje cene u funtama.

Oni veoma bogati još mogu da prilično uštede: agencija Blumberg tako navodi primer sata „Cle de Cartier Flying Tourbillon“, jednog od najskupljih „kartije“ brenda, čija je cena u Londonu (preračunata u dolare) 154.000, što je za 15.000 jeftinije nego, na primer, u Francuskoj.

U stvari, Velika Britanija je ovog leta postala najjeftinije tržište luksuzne robe, što je dobar mamac za bogate globalne nomade, o čemu svedoči povećan broj putnika u avionima koji sleću na britanske aerodrome (samo Rayanair ovoga leta u šoping ture u Britaniju iz Evrope dovozi 20 odsto više Amerikanaca i 10 odsto više Kineza). Saldo je da je prodaja švajcarskih satova i skupog nakita u Londonu (i drugde u Britaniji) u julu porasla za 16 odsto.

Za industriju koja je osetljiva na geopolitiku i zbog toga pažljivo prati šta se događa u odnosima Zapada i Rusije, strepi od pogoršanja odnosa Amerike i Kine i trpi štetu kad god se negde dogodi neki teroristički napad – jer sve to utiče na turizam i spremnost bogatih da otvore svoje novčanike i provlače platne kartice – britanski razvod od EU (koji nikako zvanično da započne) je dobra vest.

Švajcarski proizvođači poznatih brendova kao što su „roleks“, „omega“, „breitling“ i drugi ovakvom razvoju događaja bezmerno su se obradovali, jer je 2016. počela loše za industriju luksuza, a pogotovo za Švajcarce. Njihov franak je isuviše jak, što uvek škodi izvozu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Brže do jeftinijih kredita
  • „Nova energija” u novom pogledu na svet
  • U postrojenje za prečišćavanje gasa uloženo više od 30 miliona evra
  • Više znanja o tokovima novca
  • Dualno obrazovanje prioritet Vlade i privrede
  • EBRD podržava reforme u Srbiji
  • NAJNOVIJA ANALIZA FISKALNOG SAVETA Problem su nereformisana javna i državna preduzeća
  • REZULTATI ANKETE KOMPANIJE VISA INC. NA OVOGODIŠNJOJ BLOGOMANIJI Jednostavnija e-kupovina i veći izbor
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (2) Marketinški ciljevi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2016.
Podelite ovaj tekst: