DRAGAN MARTINOVIČ: Oprez, sajber kriminalci nikad ne miruju

Prema nedavnom istraživanju o korporativnim IT bezbednosnim rizicima u 2016. godini, čak svako treće malo i srednje preduzeće platilo je otkup sajber kriminalcima, iako nisu imali nikakve garancije da će povratiti podatke. Jedna od najozloglašenijih pretnji danas je virus “ransomware” koji je postao najrasprostranjeniji metod za iznudu novca

 Dragan Martinovič

Dragan Martinovič

Svet sajber pretnji konstantno evoluira. Jedna od najozloglašenijih pretnji danas jeste “ransomware”. Podjednako je opasna za korporativne i krajnje korisnike i predstavlja jedan od najrasprostranjenijih alata za iznudu novca. Ali, dok sajber kriminalci pokušavaju da pronađu nove načine da iskoriste ranjivosti i napadnu korporativne korisnike, bezbednosni stručnjaci ulažu velike napore da ih spreče u njihovim kriminalnim radnjama, kao i da predvide potencijalne pretnje u budućnosti.

Prethodne informacije za Magazin Biznis iznosi ekspert za ovu oblast, Dragan Martinovič, direktor kompanije Kaspersky Lab za istočnu Evropu, kancelarija u Ljubljani. On za naš magazin saopštava detalje o tome kako funkcionišu sajber kriminalci, kako kompanije mogu da se odbrane od ovih napada, kakva je sigurnost mobilnih uređaja kod obavljanja finansijskih operacija i najavljuje procene kompanije Kaspersky za 2017. godinu.

• Kako sajber kriminalci napadaju?

– Napad funkcioniše tako što sajber kriminalci inficiraju uređaj malicioznim “ransomware” programom koji zaključava podatke na uređaju, a zatim od korisnika traže da plate određeni otkup kako bi dobili pristup svojim dokumentima, koji su obično osetljivi ili kritični za rad kompanije. Prema nedavnom istraživanju o korporativnim IT bezbednosnim rizicima u 2016. godini, 34 odsto malih i srednjih preduzeća platilo je otkup sajber kriminalcima, iako nisu imali nikakve garancije da će povratiti podatke. Otprilike 20 odsto ukupnog broja “ransomware” napada usmereno je ka korporativnim korisnicima.

• Koje su najčešće sajber pretnje za kompanije?

– “Ransomware” i “cryptoware” su zaista velike opasnosti, kako za preduzeće tako i za pojedinačne korisnike, ali nisu jedine. Prema rezultatima istraživanja o korporativnim IT bezbednosnim rizicima u 2015. godini, otkriveno je da su neke od najčešćih pretnji sa kojima se suočavaju kompanije sledeće: spam (59 odsto prijava), zlonamerni programi (48 odsto), „ šing“ napadi (38 odsto), upadi na mrežu (18,5 odsto) i DDoS napadi (14 odsto). Kao što možemo da vidimo, korporativni korisnici se susreću sa čitavim spektrom različitih pretnji zbog čega je neophodan sveobuhvatan pristup sajber bezbednosti kako bi bila osigurana bezbednost korporativnih podataka i procesa.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Brže do jeftinijih kredita
  • „Nova energija” u novom pogledu na svet
  • U postrojenje za prečišćavanje gasa uloženo više od 30 miliona evra
  • Više znanja o tokovima novca
  • Dualno obrazovanje prioritet Vlade i privrede
  • EBRD podržava reforme u Srbiji
  • NAJNOVIJA ANALIZA FISKALNOG SAVETA Problem su nereformisana javna i državna preduzeća
  • REZULTATI ANKETE KOMPANIJE VISA INC. NA OVOGODIŠNJOJ BLOGOMANIJI Jednostavnija e-kupovina i veći izbor
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (2) Marketinški ciljevi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2016.
Podelite ovaj tekst: