ISKOSA GLEDANO: Žena… kako to smešno zvuči

Mnogo sam se sa ovom kolumnom mučila, ali nisam nikako htela da propustim ovu jedinstvenu globalnu provokaciju. Ovog moćnog holivudskog filmskog producenta koga se kao od iznenadne sramotne bolesti brže-bolje odrekla moćna filmska industrija koju je on u prvi mah nadmoćno uveravao kako je vrlo važno da ga “industrija podrži”, odnosno da u ovom teškom trenutku ostanu zajedno.

Piše: Ruža Ćirković

Ali moćna filmska industrija se nije odlučila na suprotstavljanje moćnim američkim medijima, koje i inače predvodi Njujork tajms, a mediji su se odlučili na istraživanje sramotne prakse koja traje već dve-tri decenije.

Primer sa samog vrha…

Sam se u međuvremenu Harvi Vajnstin uprepodobio, pa verovatno nikad nećemo saznati na kakvu je tačno industriju mislio kad je podršku tražio. I da li je Harvi Vajnstin zaista jedinstven slučaj po tome što je među kriterijume za prijem u profesiju glumca uvrstio i seksualne zahteve??? Ili je kasno, ali zato brzo eliminisan da se džemper ne bi oparao skroz-naskroz. I počeo da liči na već filmovan skandal sa seksualnim zlostavljanjem u okrilju Katoličke crkve.

Mučim se oko pitanja da li bih ovde trebalo da budem ludo pažljiva kako bih izbegla svaku zamku takozvane političke korektnosti koja pod svoju zaštitu nije stavila žene, ili je sve u stvari jednostavno da jednostavnije ne može biti: ceo svet je znao za navike (tako je prema policijskoj audio-arhivi Vajnstin sam to jednom nazvao) Harvija Vajnstina, a niko nije preduzeo ništa efikasno da im se stane na put. I sad dolazim do prve podvodne mine: postoji predrasuda (?) da je navika za koju se optužuje Vajnstin raširena u celoj jednoj industriji, i ne samo toj, te da je Vajnstin samo eklatantan primer sa samog vrha…

I šta ovde posebno zbunjuje. Holivudske glumice svetskog glasa, posebno Anđelina Džoli, koje su same u ranoj mladosti imale susret s gadnim navikama za koje se optužuje Vajnstin, a nisu za par decenija ništa pravo efikasno preduzele da se tim navikama stane na put.

Džoli očito i sama prepoznaje malu nedoličnost svog statusa borca za ova ili ona prava svuda po svetu, pa nas sad uverava da je (diskretno, pošto nije javno) upozoravala koleginice na navike Harvija Vajnstina. Jer, najteže je biti borac i heroj u sopstvenoj kući, tu je odmazda prema herojima nepogrešivo efikasna. Sama Džoli je, verovatno i zato što potiče iz poznate glumačke porodice, mogla da odluči da dalje ne sarađuje s Vajnstinom, ali nije smela da odluči da mu se i javno suprotstavi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJE SVE VIŠE ULAŽU U POBOLJŠANJE KVALITETA GORIVA: Srbija prati svetske trendove u potrošnji aditiviranih goriva
  • NACIONALNI PORTAL OTVORENIH PODATAKA DATA.GOV.RS Portal za razvoj privrede i informisanje građana
  • OKRUGLI STO: PRILOZI ZA PRIVREDNU ISTORIJU JUGOSLAVIJE I SRBIJE: Da li je hiperin acija bila naša “prvobitna akumulacije kapitala”
  • MIKAEL NIELSEN, IZVRŠNI POTPREDSEDNIK JYSK NORDICA ZADUŽEN ZA MALOPRODAJU: Najveći rast ostvarujemo na srpskom tržištu
  • Potrebni poreski podsticaji za mlade i nezaposlene
  • MENADŽERSKI VODIČ: Oprezno s Fejsbukom
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (2) Značajni filantropi u Srbiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2017.
Podelite ovaj tekst: