ĐORĐE POPOVIĆ: Kruševačka fabrika ima strateški značaj za Henkel

Osim investicija u proizvodnju i savremene pogone, značajne su i investicije u smanjenje potrošnje energije, smanjenje potrošnje vode i smanjenje generisanja otpada, što je u skladu sa Henkelovom Strategijom održivog razvoja. Mi smo 2011. godine bili prva proizvodna lokacija u Srbiji koja je dobila sertifikat ISO 50.001 za energetsku efikasnost, a prošle godine smo, opet prvi u Srbiji, dobili „Zlatni LEED“ sertifikat za liderstvo u očuvanju energije i životne sredine

Đorđe Popović

Investicije od 200 miliona evra, kompletno restrukturisana i reorganizovana kompanija u tri poslovna sektora, stvaranje jedne od najboljih fabrika kompanije Henkel u svetu – bilans je 15 godina privatizacije kruševačke Merime od strane nemačkog Henkela. Od samog starta, pre deceniju i po, ta privatizacija je smatrana za jednu od najuspešnijih i, na sreću, to se već godinama potvrđuje. Đorđe Popović, generalni direktor sektora Deterdženti i kućna hemija, Henkel Srbija, podseća za Magazin Biznis da je akvizicija tadašnje Merime imala strateški značaj za Henkel, jer je zahvaljujući geografskoj lokaciji i stručnom kadru, prepoznata mogućnost razvoja kapaciteta proizvodnje i potencijal za snabdevanje 55 miliona stanovnika u regionu.

– Henkel Srbija već 15 godina uspešno razvija svoje poslovanje u sva tri poslovna sektora, Deterdženti i kućna hemija, Beauty Care i Adhezivi i Tehnologije u Srbiji i u regionu. Osim investicija u proizvodnju, savremene pogone i „know how“, značajne su i investicije u smanjenje potrošnje energije, smanjenje potrošnje vode i smanjenje generisanja otpada, što je u skladu sa Henkelovom Strategijom održivog razvoja.

Moram da naglasim da smo 2011. godine bili prva proizvodna lokacija u Srbiji koja je dobila sertifikat ISO 50.001 za energetsku efikasnost, dok nam je prošle godine, kao prvoj fabrici u Srbiji, uručen „Zlatni LEED (Leadership in Energy Environmental Design)“ sertifikat za liderstvo u očuvanju energije i životne sredine – kaže Popović.

• Radili ste u oblasti razvoja strategije i poslovanja regionalnih distributera. Šta je na tom planu postigao Henkel u Srbiji i u ovom delu Evrope?

– Henkel fabrika u Kruševcu danas obuhvata pogone za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata, kao i Bref fabriku za proizvodnju toaletnih osveživača. Kako bismo mogli da ispratimo kontinuiran rast proizvodnje i izvoznih tržišta, 2014. godine je otvoreno regionalno skladište u okviru fabrike.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJE SVE VIŠE ULAŽU U POBOLJŠANJE KVALITETA GORIVA: Srbija prati svetske trendove u potrošnji aditiviranih goriva
  • NACIONALNI PORTAL OTVORENIH PODATAKA DATA.GOV.RS Portal za razvoj privrede i informisanje građana
  • OKRUGLI STO: PRILOZI ZA PRIVREDNU ISTORIJU JUGOSLAVIJE I SRBIJE: Da li je hiperin acija bila naša “prvobitna akumulacije kapitala”
  • MIKAEL NIELSEN, IZVRŠNI POTPREDSEDNIK JYSK NORDICA ZADUŽEN ZA MALOPRODAJU: Najveći rast ostvarujemo na srpskom tržištu
  • Potrebni poreski podsticaji za mlade i nezaposlene
  • MENADŽERSKI VODIČ: Oprezno s Fejsbukom
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (2) Značajni filantropi u Srbiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2017.
Podelite ovaj tekst: