IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto su kamatne stope rekordno niske

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije (NBS), osnovni instrument monetarne politike centralne banke, snižena je u septembru prvi put nakon 13 meseci. Smanjenjem referentne kamate za 0,25 procentnih poena, sa 4 na 3,75 odsto, nastavljen je trend ublažavanja monetarne politike NBS koji je započet maja 2013. godine. Referentna kamatna stopa od tada je spuštena za čak osam procentnih poena, sa 11,75 odsto na istorijski najniži nivo na kojem se nalazi danas.

Piše: Marija Savić

Na odluku NBS da prvi put ove godine smanji referentnu kamatnu stopu, prvenstveno je uticala prognoza niže od očekivane inflacije za ovu i narednu godinu, koja će nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena, a takođe i pozitivni fiskalni rezultati potvrđeni suficitom budžeta na konsolidovanom nivou od oko 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini godine. Uticao je, takođe, i pad premije rizika zemlje na najniži nivo u poslednjih 12 godina, otkako se ovaj parametar prati za Srbiju.

Nastavak relaksacije monetarne politike je ujedno i rezultat apresijacije dinara, koja je uzrokovana boljim izvoznim performansama srpske privrede, zatim visokim prilivom stranih direktnih investicija koje su u prvoj polovini godine iznosile oko milijardu evra, sezonskim rastom doznaka, kao i povratkom stranih investitora na tržište državnih dinarskih hartija od vrednosti. Ovo je dodatno potvrđeno činjenicom da je banka JP Morgan uvrstila dinarsku hartiju na listu onih kojima će trgovati, preporučujući je investitorima.

Može se reći da je NBS u određenoj meri sledila Tejlorovo pravilo prema kome referentna kamatna stopa treba da se prilagođava zajedničkom uticaju inflacije i stope rasta BDP-a. Tejlorovo pravilo sugeriše da u slučaju kada je inflacija ispod planiranog nivoa, centralna banka treba da smanji referentnu kamatnu stopu. Isto pravilo važi i ukoliko je ostvareni BDP ispod planiranog.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJE SVE VIŠE ULAŽU U POBOLJŠANJE KVALITETA GORIVA: Srbija prati svetske trendove u potrošnji aditiviranih goriva
  • NACIONALNI PORTAL OTVORENIH PODATAKA DATA.GOV.RS Portal za razvoj privrede i informisanje građana
  • OKRUGLI STO: PRILOZI ZA PRIVREDNU ISTORIJU JUGOSLAVIJE I SRBIJE: Da li je hiperin acija bila naša “prvobitna akumulacije kapitala”
  • MIKAEL NIELSEN, IZVRŠNI POTPREDSEDNIK JYSK NORDICA ZADUŽEN ZA MALOPRODAJU: Najveći rast ostvarujemo na srpskom tržištu
  • Potrebni poreski podsticaji za mlade i nezaposlene
  • MENADŽERSKI VODIČ: Oprezno s Fejsbukom
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (2) Značajni filantropi u Srbiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2017.
Podelite ovaj tekst: