Подршка предузетницима

Будући предузетници и они који желе да унапреде бизнис у малим и средњим предузећима све информације могу да добију у Канцеларији за развој предузетништва

ekonometarКанцеларија за развој предузетништва у Лазаревцу, која ће пословати као потцентар Регионалног центра за развој МСП и предузетништво „Београд”, почела је да ради 18. децембра у просторијама Рударског басена „Колубара” у Улици Николе Вујачића број 35. Консултанти ће давати бесплатне савете и информације предузетницима, члановима пољопривредних задруга, власницима газдинстава или грађанима који намеравају да се упусте у воде приватног бизниса. Пословну подршку добиће и потенцијални технолошки вишкови у општини Лазаревац и представници локалне самоуправе.

Заинтересовани ће моћи да сазнају како да реализују пословну идеју, који су услови кредитирања код банака и државе, за развој малог и средњег предузетништва, какве су могућности за унапређење финансирања пословања, како се израђује бизнис план, успешно проналазе пословни партнери и друге информације неопходне за почетак или унапређење бизниса.

Обука за незапослене

Прва обука за потенцијалне предузетнике Лазаревца у Канцеларији за подршку предузетништву одржана је крајем децембра под називом „Како да започнем сопствени посао”. Едукацију о започињању, вођењу и унапређењу бизниса похађало је више од тридесет незапослених грађана са евиденције Националне службе за запошљавање који су регистровани у Лазаревцу. Они су добијали информације и упутства о томе како да остваре добру пословну идеју, као и правне савете неопходне за регистрацију фирме. Незапослени грађани који желе да започну сопствени бизнис сазнали су и податке о висини пореза и доприноса, начинима пословних планирања, а добили су и неопходна знања о вођењу пословних финансија и начинима комуницирања са партнерима.
У овој канцеларији ће и у наредном периоду бити организоване бројне специјализоване обуке из области маркетинга, пословних финансија, продаје, спољнотрговинског и девизног пословања, продаје преко агената и дистрибутера, и другим пословним активностима.

Канцеларија је отворена у оквиру пројекта „Корак до посла, корак у послу” који реализује Регионални центар Београд уз подршку општине Лазаревац, општег удружења малих привредника и ЈПРБ Колубара. Целокупан пројекат финансира ЕУ, а реализује Европска агенција за реконструкцију у оквиру ширег „Програма подршке развоју предузећа и предузетништва”. Укупан буџет пројекта је око 78.000 евра, а допринос општине Лазаревац износи око 7.800 евра.

Различите пословне информације, савете, едукацију и обуку за бизнисмене као и менторинг услуге добиће 1.040 грађана до 17. августа 2007. године, када ће пројекат бити завршен. Канцеларија у Лазаревцу наставиће са радом и после тог датума.

Свечаном отварању овог едукативног привредног центра присуствовали су представници Регионалног центра Београд, градске и републичке владе и Европске агенције за реконструкцију.

Према речима Гордане Лазић-Рашовић, директорке Регионалног центра за развој МСП и предузетништво „Београд” и главног менаџера пројекта, циљеви пројекта „Корак до посла, корак у послу” јесу увећање броја МСП у овој градској општини, подизање конкурентности предузећа, али и развој предузетничке инфраструктуре, формирање удружења и кластера што треба да смањи број незапослених којих сада у Лазаревцу има око 6.000.

Јасенко Лазовић, члан градског већа, задужен за привреду, подсетио је да је у прошлих шест година направљен велики напредак у смањењу незапослености у Београду и да је само у 2006. години из градског буџета издвојено седам милиона евра за развој предузетништва. По три милиона евра утрошено је за развој МСП и за пољопривреду, а милион евра за смањење незапослености у Београду. Број телефона Канцеларије за развој предузетништва је (011) 8118-840 или 8118-940.

М. Вујадиновић

Podelite ovaj tekst: