ITS: Трговањем до профита

Предвиђање девизних курсева, евро против долара

Драган Бергер

Драган Бергер

У овој рубрици се бавимо техничком анализом и предвиђањем девизног курса EUR/USD за наредни период од месец дана, од дана писања текста. Предвиђaње кретања девизних курсева је засновано на одређеној вероватноћи и треба га узети само као допунско средство при доношењу одлука, а никако као сигуран исход будућих догађаја. У сваком шпекулисању морате бити спремни да, уколико се не деси оно што смо предвидели, можете преузети одговарајући ризик губитка који сами одређујете у зависности од величине ваше позиције. У тексту ће такође бити дати нивои који вам могу бити логично место за стоп налоге.

У прошлом и претпрошлом броју смо предвидели LONG EUR-a (на слици је то означено црвеним кругом и бројем 1 и бројем 2 у њему) и дали смо сугестију да се EUR купује и да се заштитите СТОП налогом испод 1,2800 за улазак број 1 и да подигнете стоп за прву позицију или ставите први стоп, уколико сте тек ушли у лонг EUR на месту број 2. Ако сте купили EUR у јануару, како смо саветовали, имали сте прилику да зарадите 400 пипсева до данас, када настаје овај текст (19. марта 2007). Тих 400 пипсева би вам донело на позицију од 1 Лот (100.000 $) тачно 4.000 $ профита за мање од два месеца, а за то би вам требало свега 250 $ ангажованог капитала. Такође, било би добро да на рачуну имате бар још 4.750 $ слободног капитала којим можете да тргујете. Дакле, ако то погледате у процентима на позицију 1, до данас сте могли да профитирате 80 одсто (4.000 $ профит / 5.000 $ ваш укупни капитал на рачуну x 100 = 80 одсто профита).

Наредних месец дана предвиђамо и даље кретање у каналу и његово пробијање на горњој страни. Тренд у недељи 19-23. март би требало да буде растући и да се дотакне горња линија канала која је на цени од 1,3360. У том случају свима који нису затворили лонг позиције предлажемо да узму на овом нивоу профит и заокруже бар 400 до 450 пипсева профита за мање од два месеца. За оне који још одлуче да остану у позицији, предлажемо да затворе бар пола позиције и упишу пола профита на овом нивоу и да подигну стоп налог на ниво најдаље до 1,3200.

Онима који немају позицију предлажемо да сачекају да се достигне цена око 1,3340 до 1,3360 и да заузму у том тренутку SHORT позицију EUR/USD односно да продају EUR и да купе USD. Ово је SHORT позиција коју очекујемо да се деси као нормална реакција на постизање дуплог врха где сви они који су улазили у LONG на прошлом врху, једва ће чекати тада да продају јер су трпели бол све време. Заједно са њима ће продавати сви они који буду узимали профит на том нивоу из својих лонг позиција. Дакле, креираће се доста понуде EUR тако да очекујемо да се деси покрет надоле у тачки означеној црвеним кругом и бројем 3. Заштита овог трејда треба да буде изнад нивоа канала и било би добро да поставите STOP налог на цени од 1,3405. Од овог трејда не очекујемо много, али би требало да добијемо цену најмање од 1,3260 где би требало да поставите ваш ЛМТ налог за узимање профита од 100 пипсева.

Уколико одлучите да сачекате најбољи моменат за улазак у LONG позицију која би вас могла однети у пробијање канала на горњој страни, што очекујемо да се деси у наредне четири недеље, онда би требало да се позиционирате на месту број 4 у црвеном кругу и требало би да уђете у LONG позицију, односно да купите EUR и продате USD на цени између 1,3170 и 1,3260. Стоп налог би требало да вас заштити на цени од 1,3150 а LMT налог за узимање профита би у овом случају требало да поставите испод цене следећег важног нивоа што је 1,3470. Овај трејд има вероватноћу да вам донесе потенцијалних 200 до 300 пипсева за мање од месец дана.

За сва додатна питања можете се обратити International Trading School у Београду. Желимо вам много среће у трговању, уз пуно позитивних пипсева.

Пише: Драган Бергер

Podelite ovaj tekst: