Са фетом “грекос” до Олимпа

Планирана је производња 1,3 милиона килограма “грекос” сира, применом најсавременијег процеса ултрафилтрације

grekosНепрекидно изазивати конкуренцију новим производима, у суботичкој Млекари не сматрају ризиком већ неопходним условом напретка. Тако су овде уверени да нису погрешили када су на тржиште пласирали нови производ – фета сир “грекос”, у паковању од једног и пола килограма. У плану је и ново паковање од 250 грама, док се на велике потрошаче мислило паковањем од 7,5 килограма у ринфузи, како би се задовољиле потребе свих сегмената тржишта. Амбиције суботичке Млекаре су велике. Са производне траке треба да буде пласирано 1,3 милиона килограма фета сира годишње. Први одјеци са тржишта оправдавају њихове планове, кажу у овој кући.

Суботичка Млекара, која од 2003. године након докапитализације послује у оквиру инвестиционог фонда Салфорд, не престаје да улаже у нове производне погоне и осавремењавање постојећих. Погон фета сира управо је један од таквих примера, и у њега је уложено три милиона евра, а инсталирана је најсавременија, потпуно аутоматизована линија за прераду и добијање белог, сланог сира, карактеристичног укуса познатог као фета сир.

Једини на Балкану

Суботичка Млекара је једини произвођач млека на Балкану који поседује три најважнија сертификата квалитета: ИСО 9000, први у млекарској бранши су добили сертификат HACCP 2005. године и у тренутку када је отворен погон фета сира и сертификат БЦР, као један од најважнијих који гарантује здравствену и хигијенску исправност намирница. Тренутно су код Министарства пољопривреде у процесу добијања извозничког броја за земље Европске уније.

Млекара из Суботице, чак ни по доласку страних конкурентских кућа из области прераде млека, не бележи пад у пласману својих производа, али су свесни да свакодневно на тржишту морају да доказују да могу боље и квалитетније да производе. Због тога су, објашњава Душан Грујић, генерални директор Млекаре, за свој слоган усвојили максиму “Знамо брже, желимо више и можемо јаче”. У духу овог спортског гесла јасно је да за оне који у производњи желе да освоје врхове Олимпа нема скромности, и зато су у Млекари одабрали тренутно најбољу технологију за производњу фета сира.

– Опрема која је овде инсталирана je најсавременија у Европи, а обишли смо преко 20 млекара широм континента. Темељно смо се припремали за покретање новог производног погона и одлучили смо се за сам врх у овој области, каже Душан Грујић, директор Млекаре.

Велика инвестиција подразумева и врхунски квалитет, а у свести обавештеног потрошача то се изједначава са здравственом, односно нутритивном вредношћу новог производа. Савремена технологија која се примењује, а реч је о процесу ултрафилтрације у производњи фета сира у Млекари, подразумева технолошки поступак концентрисања нутритивно најквалитетнијих састојака млека, односно свих беланчевина и млечне масти. Тако “грекос” сир садржи, поред млечног протеина казеина, и највредније протеине из сурутке.

Прве реакције са тржишта су изузетно позитивне и у Млекари кажу да су потрошачи њихову фету оценили боље од сличних, конкурентских производа. Званична признања већ су стигла и то за амбалажу коју је Удружење економских пропагандиста Србије наградило за дизајн. Осим што је лепа, амбалажа са двоструким поклопцем је и изузетно функционална јер фолија обезбеђује купцу да добије здравствено исправну намирницу, док други транспарентни поклопац омогућава трајност и свежину у чувању сира. Овакво паковање у складу је и са прописима Европске уније.

– Нама је било важно да нас на тржишту препознају, и уверен сам да смо за врло кратко време то и постигли. Циљано смо се одлучили да у наш производни програм уврстимо и сир “грекос”, уверени да са врхунском технологијом коју поседујемо, квалитетом млека којим располажемо и свим сертификатима које примењујемо, имамо врхунски квалитет који је потребан да бисмо се појавили и на страном тржишту. Захваљујући свим овим компонентама потрошачу дајемо оно што се у свету, али и код нас, све више тражи и цени: намирницу која доприноси бољем квалитету здравља, каже Грујић.

Катарина Ивановић

Podelite ovaj tekst: