KOLIKO JE KONTROVERZNI UČESNIK TRKE ZA PREDSEDNIKA SAD ZAISTA USPEŠAN BIZNISMEN: Preduzimač sa Menhetna

Kao glavni argument koji iznosi pred naciju da bi ga izabrala za predsednika, glavnog nosioca izvršne vlasti, Tramp često kaže: Ja se kandidujem za najviši položaj u zemlji koja je u suštini bankrotirala, zbog čega na njeno čelo treba da dođe uspešan biznismen. Donald Tramp je nesumnjivo bogat, ali ne onoliko koliko sam tvrdi, i poslovno uspešan, ali manje nego što se hvali

Donald Tramp

Donald Tramp

Kada je 16. juna prošle godine objavio da će ući u trku za predsedničku nominaciju, i kad je počeo da odnosi prve pobede na preliminarnim izjašnjavanjima birača Republikanske partije, konsenzus američkih i globalnih političkih analitičara bio je da je to prenaduvani balon koji će brzo splasnuti.

Umesto toga, politički balon Donalda Trampa je još više rastao da bi se stiglo dotle da Republikanci ne znaju kako da ga zaustave, dok je protivnički tabor, Demokrate, na velikim mukama kako da mu se, u izbornom finišu, suprotstavi.

Iako su sve optužbe na njegov račun – da je demagog, rasista, ženomrzac… i kad se sve uzme zajedno, u suštini prevarant – uglavnom tačne, izgledi da na kraju zaista postane predsednički kandidat, i u Beloj kući u januaru iduće godine zameni Baraka Obamu, nisu više samo teoretski – na užas velikog broja Amerikanaca, ali i ostatka sveta.

O tome kako se dogodilo da jedna tako kontroverzna ličnost kao Tramp dospe u središte politike zemlje koja svoj demokratski sistem smatra modelom za ugledanje, ispisano je bezbroj članaka, analiza i komentara. Ono što Tramp govori u svojoj kampanji zaista je izvan svake političke korektnosti. Upoređuju ga sa Musolinijem i Berluskonijem, otvoreno se poručuje da je “torbar” – ali u taboru američkih konzervativaca zasad nadmašuje sve konkurente (koji, doduše, nisu ništa manje radikalni u svojim političkim proklamacijama, s tim što se izražavaju mnogo pristojnije).

Kao glavni argument koji iznosi pred naciju da bi ga izabrala za predsednika – glavnog nosioca izvršne vlasti – Tramp iznosi svoje iskustvo biznismena. “Ja se kandidujem za najviši položaj u zemlji koja je u suštini bankrotirala, zbog čega na njeno čelo treba da dođe uspešan biznismen”, često ponavlja.

Tramp nije prvi biznismen (i milijarder) koji je ušao u vode politike i, bude li izabran, neće takođe biti prvi politički lider sa poslovnim iskustvom. Ali u svemu što se širom sveta proteklih meseci piše o Trampu, nekako je u drugom planu – koliko je on zaista uspešan biznismen?

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA: “Jak puls” za jubilarnih 60 godina
  • NEMAČKA KOMPANIJA POZIVA SRPSKE FIRME: Postanite Simensovi dobavljači
  • SENIOR HOUR U ORGANIZACIJI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Veče sa Milanom Petrovićem
  • KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI HRANE ”ŠTA JEDEMO?”: Sve veći standardi u bezbednosti hrane
  • DOGAĐAJI: Nove perspektive za ženski biznis
  • U FOKUSU: Uspešne priče Šumadije
  • DUNAV OSIGURANJE NUDI POGODNOSTI ZA OSIGURANJE IMOVINE: Najsigurniji prijatelj doma „Čuvar kuće“
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Prvi radni dan – korak do sna
  • VALERIJ ARAKELOV, JERMENSKI BIZNISMEN, VLASNIK RIMSKIH TERMI U SLOVENIJI: Vreme je za modernizaciju banja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2016.
Podelite ovaj tekst: