Како да пастрмка “поцрвени”

Заштитни знак компаније је калифорнијска пастрмка гајена у рибњацима на рекама Рибник и Врбас, која добија црвену боју јер се у храну убацују млевени водени рачићи

kad-pastrmka-pocrveniБеоградски Тропик, једна од водећих домаћих фирми у области рибарства, освојио је велику златну медаљу за квалитет за димљену лосос пастрмку и сребрну медаљу за „Skip Jack” туњевину у конзерви, на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. Ова компанија је на тржишту Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Хрватске присутна пуне две деценије. Њен заштитни знак је калифорнијска пастрмка гајена у властитим рибњацима у рекама Рибник и Врбас. У Републици Српској у рибњацима компаније годишње се произведе, пласира и преради око 1.000 тона пастрмке, по чему су водећи произвођач те врсте рибе на простору бивше Југославије.

Тропик је пласирањем сопствене производње и прераде заокружио циклус „од рибњака до трпезе” што је солидна основа за стварање домаћег брен-да у области рибарства. Бренд подразумева висок квалитет производа који треба континуирано одржавати. Наши људи лако препознају добар квалитет хране зато улажемо и труд и знање и чинимо све да одржимо ниво квалитета који смо доказали на тржишту. Освојили смо више светских и домаћих признања, између осталог и златну медаљу у Паризу 2001. године, за најквалитетнију пастрмку у Европи, на коју смо веома поносни. Људи у западним земљама препознали су и високо квалификовали квалитет и укус наше рибе, каже Мира Рисовић-Домазет, генерал-ни директор Тропик трејда, власница две фирме у Београду, увозно-извозне Тропик трејд и Тропик рибарство.
Ова компанија поседује и рибарнице, а у свакој је „фиш грил”, што је значајно утицало на повећање тражње за овом врстом намирнице.

Чиста речна вода

Осим наше саговорнице, која је власник увозно-извозног предузећа и погона за прераду рибе у Београду, компанију Тропик води и њен брат Мирко Рисовић, који поседује рибњаке пастрмке, шарана, али и мегамаркете у Републици Српској. Њих двоје су 1986. године у Бањалуци одлучили да започну приватни бизнис, отворили су радњу, а затим и велепродају, првенствено за продају тропског воћа. Увозили су банане, јагоде, карфиол, зелену салату и бројне врсте тропског воћа, усред зиме, па отуд и назив компаније – Тропик. У близини Бањалуке, средином деведесетих, Мирко је почео интензивније да улаже у проширење рибњака. Највећи је на извору реке Рибник код Кључа. Мира је у Београду успешно организовала увоз и прераду морске рибе. Овде, у земљи, риба се гаји у добрим рибњацима, али је највећа „дама” међу њима пастрмка, која захтева посебне услове узгоја и храну.
Специфичним начином исхране, холандском рибљом храном у коју се убацују млевени водени рачићи, пастрмка добија црвенкасту боју.

Podelite ovaj tekst: