Нови пут свиле

Узгој свилене бубе може бити велика шанса за многе, јер без много тешкоћа може постати породични бизнис

novi-put-svileСве до средине 20. века свиларство је на подручју Војводине имало укорењену традицију и велики привредни значај. У многим пољопривредним домаћинствима обавезна допунска делатност била је гајење свилених буба, а у томе су учествовали и најмлађи и најстарији чланови породице. Обнову ове делатности данас спречава то што нема белог дуда који је некада био не-изоставни део војвођанских дворишта и башта. Почетком осамдесетих година због великог развоја гусеница које су хранећи се на дуду уништавале и друго дрвеће, држава је наредила уништавање дрвећа белог дуда што је довело до замирања свиларства. Упорни заговорник обнављања свиларства код нас био је професор Радован Маровић са Института за шумарство у Новом Саду. Захваљујући подршци професора Маровића, Чеда Думбеловић из Опова покушава да пут свиле поново скрене у наше крајеве.

На почетку посла

Иако су Кинези у производњи свиле неприкосновени, процене стручњака указују на то да је потреба за свилом изузетно велика и да је на светском тржишту задовољено само 10 одсто тражње за овим производом.
Године 1994. након многих разговора са професором Маровићем, засадио сам 280 шпалирских, патуљастих дудова са намером да гајим свилене бубе. Међутим, у то време нисам могао да дођем до јајашца свилених буба. Последњих година у Привредној комори у Новом Саду одржано је неколико састанака у циљу покретања кампање гајења свилених буба. Било је много заинтересованих, али сви су чекали да неко други почне, а састанци су се обично завршавали констатацијом да нема белог дуда, иако ово дрво већ у трећој години од садње има довољно лишћа за храну свилених буба, каже Чеда Думбеловић.

Тешкоће у проналажењу јајашца, наш саговорник превазишао је прошле године када их је купио у Бугарској и изнео први род свилених чаура. Још увек је, како истиче, у периоду освајања технологије ове производње. Прошле године имао је одличан квалитет свилених чаура (кокона), али је добио мање од очекиване количине.

Podelite ovaj tekst: