Психолошки портрет генија

Нова књига “Никола Тесла: личност, неуроза и послање”, аутора Жарка Требјешанина, нуди психолошку анализу девет доминантних црта личности нашег генијалног научника

tesla„О значају и епохалној вредности Теслиних проналазака одавно нема спора. Својим проналасцима асинхроног мотора, Теслиног трансформатора, система вишефазне струје, открићем основних принципа бежичног преноса вести и роботике, наш генијални научник је револуционисао електротехнику и ударио чврсте темеље радиодифузији и телеаутоматици.”  Претходни део је само увод у најновије издање београдског Завода за издавање уџбеника аутора Жарка Требјешанина „Никола Тесла: личност, неуроза и послање”, које представља један у низу издавачких подухвата поводом обележавања 150 година од рођења овог генија. У поглављима ове занимљиве књиге објашњено је готово све – од структуре и динамике Теслине личности, интро-вертности, моћи имагинације, страсти за проналажењем, аскетизма до склоности мистици и рационализма. Скица за психолошки портрет личности Николе Тесле дата је у девет доминантних црта личности нашег генијалног научника.„Имао је упечатљиво лице: мршаво, шиљато, оштрих црта, са истуреним и високим словенским јагодицама. Како каже О`Нил, лице му је било лепо, имао је магнетску личност”, наводи аутор књиге, психолог др Требјешанин.

„Посебну пажњу Теслиних пријатеља, познаника и савременика привлачиле су његове тајанстве-не очи и продоран поглед. Издавач Артур Бризбејн је тврдио да очи генијалног проналазача светле као резултат његовог умног напрезања”, наводи се у овом најновијем издању Завода за издавање уџбеника.
„Упркос сумњичавости пословних људи и неверици чак и добрих пријатеља, као и добронамерних колега, Тесла није клонуо духом. Напротив, самоуверено је истрајавао на свом путу, био је сигуран да су његове замисли ваљане и да ће му будуће генерације дати за право. Није се никад жалио на подсмех и отпоре својих савременика, јер је био свестан да је то судбина свих истински великих стваралаца, пророка и видовњака у науци”, наводи аутор књиге „Никола Тесла: личност, неуроза и послање”, Жарко Требјешанин, у најновијем издању Завода за издавање уџбеника.

Podelite ovaj tekst: