“Нишки” као заштитни знак

У најстаријој нишкој пекари досетили се да заштите бурек

burekНа сајмовима, пекаријадама и сличним манифестацијама, нишке бурегџије увек освајају највиша признања. Бурек је једно од препознатљивих обележја Ниша и овај град се одувек поносио традицијом добрих мајстора у пекарству. Ту традицију годинама негује и најстарија нишка пекара “Бранковић”, основана давне 1885. године. Данас то више није радња, јер, како рече Миодраг Јанковић, извршни директор, после “Житопека” као вели ке индустријске пекаре, “Бранковић” има највећу производњу у Нишу. Негде је између индустријске и занатске производње и са осамдесет запослених сврстава се у средња предузећа.

Породичну традицију успешно наставља Бранко Бранковић, власник пекаре, који се школовао за нешто друго, али је одлучио да не изневери мајсторство предака. Пекара “Бранковић” АД први пут се појавила на недавном 73. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. Представила је седам производа и свих седам је награђено. Замрзнути нишки бурек са сиром и нишки бурек са сиром окитили су се великим златним медаљама, крофна са чоколадом и воћним пуњењем, посна питица и питица са сиром понеле су златне, а нишки бурек са месом и кукурузна погача сребрне медаље.

“Бранковић” производи бело пециво, специјалне врсте хлеба, слатка и слана пецива, а у плану је и дијететски програм. Главни производ је, међутим, бурек који се меси у шест варијанти – са сиром, месом, печуркама, спанаћем, јабукама и са шунком и качкаваљем. Недавно је у програм уврштена још једна врста бурека која већ крчи пут до купаца. Реч је о замрзнутом нишком буреку са сиром. Нишлије могу да га набаве у шест малопродајних објеката пекаре “Бранковић” и у овдашњим мегамаркетима. Домаћице треба само да га одмрзну и пеку у рерни четрдесетак минута на око 200 степени Целзијусових.

Podelite ovaj tekst: