ПОРОДИЦА МИЛОШЕВИЋ: Органска производња ароније

Нисам могао ни да претпоставим да ћу за само две године да постанем познат у производњи и преради ароније, каже Никола Милошевић, дипломирани економиста, који није више хтео да чека посао на бироу, већ је одлучио да подигне плантажу ароније и крене у породични бизнис са супругом Аницом, дипломираним социологом

organska-proizvodnja-aronijeСело Моравац смештено је у плодном алексиначком Поморављу, удаљено четири километра од ове вароши. Овде се људи годинама баве повртарством, у новије време и јагодарством, али млади економиста Никола Милошевић решио је да напусти традиционалне културе Моравчана и уведе новину на овдашње оранице. Пре три године основао је плантажу ароније, чудновате воћке за коју је у то време ретко ко знао. Његов пионирски подухват привукао је пажњу јавности и за кратко време Моравац је постао познат по аронији. Док седимо на тераси куће са које се пружа леп поглед на неговану плантажу, Никола за Економетар прича о томе како је ушао у ову причу.

– Завршио сам Економски факултет у Нишу и, као за већину младих људи, није било посла. Чекао сам тако две-три године, а онда сам решио да узмем ствар у своје руке. За аронију сам сазнао преко интернета и пало ми је на памет да би то могла да буде будућност моје породице. Овде испред куће је била шума, све је било урасло. Искрчили смо и све лепо очистили. Првих петсто садница купио сам од фирме „Супериор“ у Великој Плани. Било је то у јесен 2011. године када је мало људи знало за аронију. Саднице су биле двогодишње и већ наредне године донеле су први род. Идуће, 2012. године од исте фирме купио сам још хиљаду двогодишњих садница које сам засадио на другој њиви недалеко од ове, тако да сада имам две модерне, ограђене плантаже са 1.500 садница које се наводњавају системом кап по кап.

Николина супруга Аница такође поседује диплому Нишког универзитета. Завршила је социологију на Филозофском факултету, али ни она није нашла посао у струци за коју се припремала. Неколико година радила је у једној београдској агенцији за некретнине. Она такође ради на плантажи, мада је тренутно посвећена синчићу. И Николини родитељи Слободанка и Славиша су активно укључени у посао.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

 • НОВО ПОСЛОВНО ИМЕ ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА, ДРУГОГ НАЈВЕЋЕГ ОСИГУРАВАЧА НА СРПСКОМ ТРЖИШТУ Ђенерали Осигурање Србија
 • ЈЕДИНА СРПСКА ФИРМА НА СВЕТСКОМ САЈМУ БЕЗБЕДНОСТИ У НЕМАЧКОМ ГРАДУ ЕСЕНУ Српска застава захваљујући Вивексу
 • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
 • НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ДЕЛТА АГРАРА У ЧЕЛАРЕВУ И НОВОМ САДУ Савремена хладњача и линија за тестенине
 • НА ЈАВНЕ НАБАВКЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ПОТРОШЕНО 147,6 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА Уштеда и повољније цене
 • МЕСЕЦ НОВЕМБАР У ЗНАКУ МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА НАМЕШТАЈА Обрадујте ваш дом
 • ОД 13. ДО 16. ОКТОБРА ДВА МЕЂУНАРОДНА САЈМА – ЕНЕРГЕТИКЕ И ЕКОЛОГИЈЕ Зелена енергија на Београдском сајму
 • ПОСЕТИОЦИ САЈМА CAREER DAYS ГЛАСАЛИ ЗА КОМПАНИЈЕ У КОЈИМА ПРИЖЕЉКУЈУ ПОСАО Кока-Кола Хеленик Србија – најпожељнији послодавац у 2014.
 • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (5) Иновације – кључ успешног предузетништва
 • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Међусобно уважавање
 • Следећи број Економетра излази 4. новембра 2014.
Podelite ovaj tekst: