Како употребити етнокапитал

У Србију из дијаспоре годишње стиже три милијарде долара и то углавном неформалним каналима јер на провизију банака оде 20 одсто укупне вредности дознака, које се само малим делом користе за улагања

kako-upotrebiti-etno-kapitalМногим земљама из дијаспоре притичу значајна средства кроз девизне дознаке које су, неспорно, добродошле не само за њихове примаоце већ и за укупну економију. Оне су, по правилу, други значајан извор средстава, одмах после страних директних инвестиција. Пошто се овај новац најчешће шаље неформалним каналима, потребно је преусмерити га у легалне, уз знатно ниже трошкове његовог трансфера, оцењено је на Међународној конференцији о дознакама коју је, у сарадњи са НБС, организовао швајцарски државни секретаријат за економске послове СЕКО (SECO). У том погледу Србија, која се сврстава међу 11 земаља по вредности новца који добија из дијаспоре, није изузетак.

Вредност дознака које годишње пристижу у Србију процењује се на три милијарде долара и оне се недовољно користе за инвестирање и започињање приватног бизниса. Ретко се шаљу званичним каналима, због високих провизија, па се користе углавном за набавку робе и реновирање кућа или станова – рекао је гувернер НБС Радован Јелашић.
А то је управо потврдило и истраживање о тржишту дознака између Швајцарске и Србије које је прошле године спровео СЕКО, на бази одређеног узорка у обе земље. Образлажући резултате овог истраживања, Мартина Мегрет, представница СЕКО, предочила је процену да су лањске дознаке из Швајцарске у Србију износиле 60 милиона швајцарских франака.

Чак 70 одсто анкетираних становника Швајцарске, који су српског порекла, новац шаље незваничним каналима. То се ради преко пријатеља који долазе на одмор или у посету рођацима, прековозача аутобуса, који за то добијају бакшиш, или директним давањем на руке. Пошиљаоци се одлучују за овакве канале јер сматрају да су поузданији, једноставнији и јефтинији.

Podelite ovaj tekst: