Светлеће тикве

Никола Давот, после 18 година рада у државној фирми, почео да израђује лампе од украсне тикве које му доносе више пара него рад у Фабрици каблова

svetlece-tikveКада се после 18 година напусти државни посао, и то у струци, зарад ручне израде лампи од украсних тикви, онда значи да статус „фри ленсера” и није данас најгора ствар у Србији. У случају Николе Давота, машинског техничара, који је пре две године узео радну књижицу из Фабрике за производњу каблова у Новом Саду, то се показало као прави потез.

Никола од ручне израде лампи, каже, може пристојно да живи и заради више него док је радио у „кабловима”. Ако се зна да најјефтинија лампа кошта око 4.000 динара, а да цене иду и до 100 евра, па се месечно прода осам до 10 лампи, зарада је више него пристојна. Може да се приходује и до 1.000 евра, ако посао баш крене. Како ствари сада стоје, Никола нема намеру да поново тражи ухлебљење у било којој државној фирми, „јер бити свој газда уопште није лоше”, прича за Економетар овај самоуки уметник.

На идеју да правим лампе од украсних тикви дошао сам прелиставајући неки италијански магазин где је „светиљка” била направљена од кокосовог ораха. Скинем тикву са зида и покушам да направим нешто слично. И успем. У том тренутку нисам помислио да би то могао бити посао који ће ме хлебом хранити, а управо се то догодило, прича Никола.
Последње две године Никола ради у импровизованој радионици код куће, где по наруџбини израђује лампе разних облика и дезена. Стоне, зидне, украсне, лустере… Основни материјал је украсна Тиква која се „оплемењује” детаљима, канапом, трском, дрветом. Тиква се не лакира, не фарба, остаје аутентична.

Podelite ovaj tekst: