КАТАРИНА ОБРАДОВИЋ ЈОВАНОВИЋ: Нових 30 милиона евра бесповратне помоћи

Овог јуна завршава се пројекат ЕУ ПРО у оквиру кога су у 99 општина Шумадије, западне, јужне и источне Србије, у претходне три године реализована 342 пројекта за које је ЕУ обезбедила 25 милиона евра. Следи наставак – фаза „плус“, са новим бесповратним средствима намењеним малим, средњим предузећима и предузетницима

Катарина Обрадовић Јовановић: Спроведено је 10 јавних позива и подржана су 342 пројекта у 99 локалних самоуправа

Овог јуна окончава се ЕУ ПРО – трогодишња развојна иницијатива у оквиру које је Европска унија издвојила 25 милиона евра за развој 99 локалних самоуправа у Србији. Истовремено, програм чији је циљ допринос укупном друштвено-економском развоју, у обухваћеним општинама Шумадије, западне, јужне и источне Србије, добија наставак. За нови циклус ЕУ ПРО Плус, ЕУ је наменила нових 30 милиона евра бесповратне помоћи.

Као и програм започет 2018. године, и фазу „плус“ спроводиће Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у сарадњи са Министарством за европске интеграције и другим ресорним министарствима и институцијама Владе Републике Србије.

Кључни партнер у реализацији пројектних активности усмерених на економски развој је Министарство привреде. О њиховом уделу у пројекту и о томе шта пројекат конкретно доноси српским малим, средњим предузећима, као и укупном развоју предузетништва, разговарали смо са Катарином Обрадовић Јовановић, помоћницом министра привреде, задужене за ресор развоја малих и средњих предузећа и предузетништва.

• Шта су резултати пројекта ЕУ ПРО који је трајао од 2018. до 2020. и који сегмент је био у надлежности Министарства привреде?

– Током претходне три године радило се на стварању услова за привлачење нових инвестиција и отварању радних места, повећању конкурентности предузећа, побољшању рада локалних самоуправа, унапређењу социјалне инклузије. Корисници бесповратних средстава Европске уније биле су локалне самоуправе, представници приватног сектора – предузетници, микро и мала предузећа, организације за подршку пословању, као и организације цивилног друштва. Спроведено је 10 јавних позива путем којих су пројекти предлагани за финансирање и укупно су преко ЕУ ПРО подржана 342 пројекта у 99 локалних самоуправа.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗБОР НАЈБОЉИХ ПРИМЕРА ПРОЈЕКТНЕ НАСТАВЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И РАЧУНАРСТВА У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ: Пријави се на конкурс ПКС и Фондације Петља – „Програмирај свој успех“
  • САВРЕМЕНА ТЕХНОЛОШКА РЕШЕЊА У СЛУЖБИ ПРИВРЕДЕ И ГРАЂАНА: Подршка малим и средњим предузећима долази из јавног и приватног сектора
  • Следећи број Економетра излази 6. јула 2021.
Podelite ovaj tekst: