Кинези купују и Кумровец

Хотел Загорје, Стадион Кумровец и зграда бивше Политичке школе у Кумровцу недавно су продати кинеској предузетници која се једина јавила на више пута понављан конкурс за продају. Игра судбине или не, али конференција за новинаре у Кумровцу, којој су присуствовали представници хрватске државе и кинеска предузетница, одржана је 24. маја, баш дан уочи некадашњег великог Титовог празника – 25. маја – Дана младости!

Према саопштењима хрватских медија, они се уопште нису бавили никаквом симболиком, нити су показивали било какву сентименталност према Титовом лику и делу. У првом плану им је био износ од 20 милиона евра, колико су кинески инвеститори одлучили да уложе у Кумровец и Загорје. Јианг Ју, кинеска предузетница, сувласница компаније Зонгиа (Zhongya) Некретнине, која је једина дала понуду на недавном јавном надметању за куповину тог објекта, рекла је да је, према њиховој процени, потребно за почетак инвестирати око 20 милиона евра. „Заинтересовани смо да развијамо поједине облике туризма, а мислим да је ово подручје погодно за конгресни и за здравствени туризам“, казала је Ју и додала да постоји могућност повезивања с туризмом на обали, али да у Кумровцу планирају да развијају туризам свих 12 месеци у години.

На питање колико ће бити коришћен лик Јосипа Броза Тита, кратко је одговорила да „поштују историју и да је Тито врло важан део историје овог подручја“.
„Надамо се да можемо направити нови стил у туризму, повећати бруто домаћи производ и помоћи локалној заједници у њеном развоју“, рекла је кинеска предузетница.
Највећи објекат у овом комплексу је, заправо, Стадион Кумровец, на граници са Републиком Словенијом. Стадион се простире на више од 153.000 метара квадратних, а изграђен је за потребе Универзијаде 1987. године. Бивша Политичка школа у Кумровцу има укупну површину од 26.285 метара квадратних, од чега је двориште површине 20.384, а пословна зграда 5.901 квадратни метар.

Министар за државну имовину Горан Марић рекао је да верује да ће доласком Кинеза почети нови, бољи живот тог објекта, јер „ово прелијепо питомо Загорје већ 30 година има ругло у центру Кумровца, ругло бивше Политичке школе. Ми то више нисмо могли гледати“, рекао је министар Марић.

Министру је захвалио начелник Општине Кумровец Роберт Шплајт, истичући како је и Стадион важан детаљ у претварању Кумровца у квалитетну дестинацију са различитим садржајима.

„Вјерујем да – када ставимо све ове објекте у функцију – можемо постати туристичка мека, једна од најзначајнијих континенталних дестинација у Републици Хрватској, Еуропи и свијету. Стадион би требао бити укључен у већу причу у Кумровцу, причу конгреснога и велнес центра те туристичкога и спортско-рекреацијског дијела“, рекао је начелник Шплајт.

Посланик у хрватском парламенту Жарко Тушек оценио је да је ово историјски дан за Кумровец и Хрватско загорје.

„Оно што се генерацијама покушало ријешити кроз кориштење државне имовине данашњим даном се увелике ријешило. То је само дио великих инвестиција с националне разине које се догађају на подручју Крапинско-загорске жупаније, а које се мјере у износу већем од двије милијарде куна“, рекао је Тушек.

Иначе, у објектима које су купили Кинези у Кумровцу, ранијих година су боравили емигранти, а потом о њима више нико није бринуо. Било је чак пет позива за надметања за продају Политичке школе, али се нико није јављао. У међувремену је закон промењен, општине су постале власници објеката и почеле су саме да проналазе инвеститоре. Тако је на конкурс за продају-куповину хотела Загорје, односно некретнине бивше Политичке школе у Кумровцу, који је завршен 7. маја, стигла само понуда коју је дала поменута кинеска компанија Зонгиа Некретнине. Министарство за државну имовину је прихватило понуду и упутило предлог влади да се склопи уговор са јединим понуђачем. Очекује се да ће ускоро бити окончана цела процедура и да ће Кинези почети да „приводе намени“ своју инвестицију.

Да ли је ико пре 30 година могао претпоставити да ће Титова заоставштина у његовом родном Загорју преживети захваљујући – Кинезима?! И да ће историјски значај Тита поменути, заправо, само Кинези, а не и његови Загорци?! Не, сигурно је да се тако нешто није могло ни замислити. Али, ето, чуда се дешавају…

Р. Николић


У овом броју још и …

  • MИРЈАНА ЈОВАШЕВИЋ, ДИРЕКТОРКА КОРПОРАТИВНИХ КОМУНИКАЦИЈА И ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ДЕЛЕЗ СРБИЈА: Oдгoвoрнoст лидeрa je дa пoкрeћe пoзитивнe прoмeнe
  • АСОЦИЈАЦИЈА ЛИЗИНГ КОМПАНИЈА СРБИЈЕ ПРЕДСТАВИЛA СТРАТЕГИЈУ: Преко лизинга привреди још милијарду евра годишње
  • У ПРИШТИНИ 25. МАЈА ОДРЖАН KОМОРСКИ ИНВЕСТИЦИОНИ ФОРУМ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА (KИФ ЗБ 6): Привреда позвала политику да брже решава проблеме
  • ДОДЕЉЕНЕ НАЦИОНАЛНЕ НАГРАДЕ ПКС ЗА ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНО ПОСЛОВАЊЕ „ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ“: Друштвена одговорност је постала пословни модел
  • ЗАШТИТА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА УНАПРЕДИЛА КВАЛИТЕТ СУХОМЕСНАТИХ ПРОИЗВОДА У ВОЈВОДИНИ: Стигао је и новац и стручна помоћ и сертификати
  • Следећи број Економетра излази 2. јула 2019.
Podelite ovaj tekst: