Ко ће платити амерички „рачун без крчмара”

Звучи невероватно, али у САД се јавља нови концепт за прилив свежег капитала из целог света

 

Милан Маринковић

Милан Маринковић

Економска криза у коју је запао цео свет ставља на тест концепт модерне државе и тера нас да се запитамо да ли су ствари код нас и у свету постављене баш како би требало. Када анализирамо разлоге настанка кризе, видимо да се у корену налазила чињеница да је развијени свет трошио више него што је производио. Код нас се каже „рачун без крчмара“. Како је такво стање дугорочно неодрживо, дошло је до општег губитка поверења у систем, повлачења капитала инвеститора, масовног смањења потрошње и ланчане реакције која је захватила целу планету.

Како за сада ствари стоје, ова криза ће се само делимично одразити на светски поредак, јер корените промене највећима нису у интересу. Ипак, морамо признати да је ова криза индикатор да ћемо у наредних неколико година више пажње усмерити на смањење личне потрошње, материјално скромнији живот и одрживи развој.

У време кризе, правила игре увек теже дарвинистичким принципима, по којима не опстају ни најјачи ни најпаметнији него управо они који поседују способност да се најбрже прилагоде променама које наступају. Управо зато су очи света сада упрте у САД, као земљу која је симбол либералне економије и чинилац од кога се очекује златна формула за излазак из кризе.

Када се посматра економија САД, јасно се види да је корен највећег дела проблема ове кризе кренуо управо са тржишта некретнина. У тој земљи, број некретнина слободних за продају тренутно је највећи у историји, највећим делом захваљујући чињеници да многи несолвентни власници нису били у могућности да отплаћују кредите банкама. Као резултат тога, тренутно у САД за продају је расположиво око три милиона кућа. Ово представља велики проблем, јер велика понуда уз недостатак тражње константно обара цене кућа и паралише градњу нових, а грађевинарство је традиционално веома битан сегмент америчке привреде. Пад цена кућа доводи до пада вредности колатерала (хипотека) оним власницима који имају куће на кредит, па су исти приморани да дају додатне колатерале а део њих и на напуштање домова. Решење кризе за САД налази се у одговору на питање како напустити овај зачарани круг?

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: