Уз боровнице, стижу и бруснице

Бруснице су велика шанса за Војводину која обилује мочварним земљиштем. Прве резултате видећемо већ крајем августа, када стигне прва берба, каже Иван Ђукнић, председник Удружења узгајивача култивисане боровнице, које је 20. марта прерасло у воћарску задругу „Боровница“

brusnice-i-borovniceНа скупштини Удружења узгајивача култивисане боровнице, одржаној 20. марта у Белановици, основана је специјализована воћарска задруга „Боровница“ која би требало да означи озбиљан корак домаћег воћарства у пласману овог драгоценог воћа на европском, али и светском тржишту.

Чланови Удружења које делује већ четврту годину, били су на озбиљној прекретници да дефинишу перспективу производње и извоза боровница и предузму кораке за унапређење развоја воћарства када је реч о још једном адуту, брусници. Купци из Француске, Велике Британије и наговештаји из Русије, охрабрили су домаће воћаре да се лате организовања производње која би могла да постане значајна ставка у стицању дохотка српске пољопривреде.

– Иако прилично успешно, Удружење је, на неки начин, постало недовољно за могућности домаћег воћарства и очекивања која инострано тржиште има према Србији. Све веће интересовање и домаћих воћара и страних купаца, недвосмислено је потврдило да је ово прави тренутак да се организујемо и што више енергије усмеримо према овој профитабилној производњи – каже за Економетар Иван Ђукнић, председник Удружења узгајивача култивисане боровнице.

Конституисању задруге „Боровница“ присуствовали су чланови Удружења али и многи произвођачи који су индивидуално, на парцелама и до једног и по хектара, већ остварили запажене приносе. Охрабрује, каже Ђукнић, што се плантаже боровница проширују, тако да се територија на којој су људи препознали перспективу узгајања простире на подручју централне Србије и Шумадије и обухвата општине Љиг, Горњи Милановац, Аранђеловац, Уб, Ваљево, Крупањ, Лозница, Краљево, Чачак, Врњачка Бања, Крушевац, Ужице, Нова Варош, Пријепоље, Младеновац, Смедерево, Пожаревац, Обреновац и Лазаревац.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: