Тема: Кредити за почетнике – шанса која се не пропушта

Нови конкурс је отворен од 11. марта и трајаће све док се не расподеле сва средства. Кредити се одобравају уз камату од један одсто годишње, уз грејс период од годину дана, на отплату од три до пет година а предност имају млади до 25 година старости

nasa-tema

Нови конкурс Министарства економије и регионалног развоја за буџетско кредитирање почетника у бизнису, вредно четири милијарде динара, отворен је од 11. марта. Овај кредит требало би да подигне око 3.000 грађана и тако отворе нових 9.000 радних места у Србији. Захтев се предаје експозитурама Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и предузетништва у 31 граду у Србији или Фонду за развој у Београду. За разлику од претходне две године, када је постојао рок завршетка конкурса, за трећи циклус кредита за почетнике ове године конкурс траје докле год се не расподели сав новац. Држава је у претходне две године поделила укупно 4,7 милијарди буџетских динара, којима су грађани, који су имали добар бизнис план, основали 3.783 предузећа и запослили нових 12.365 радника.

Кредити се одобравају уз камату од један одсто годишње, на период од три до пет година и уз једну годину одложеног плаћања. Предност имају млади људи, до 25 година старости, који желе да реализују идеје започињањем бизниса у занатским, производним или услужним делатностима. Предузетници који се одлуче да отворе радњу могу да добију од 500.000 до милион и 300.000 динара, а за оснивање фирме до 2,5 милиона динара. До износа од милион и 300.000 динара као инструмент обезбеђења могуће је заложити опрему или обезбедити два жиранта, док је хипотека потребна за кредите преко тог износа. Кредит могу добити сви грађани који су регистровали радњу или фирму од 1. јуна 2008. године па надаље, али и новоосноване фирме које су регистроване за време трајања конкурса.

– За подношење пријава нема рока и средства се додељују по принципу: ко пре кредиту, њему кредит. Апелујем на све грађане који желе да започну бизнис да што пре поднесу захтев, како би имали већу шансу да добију новац, јер ће се поред адекватног обезбеђења и доброг бизнис плана узимати у обзир и када је будући предузетник поднео захтев за кредит. Кредитна линија ће бити затворена чим се сва средства расподеле. Прва транша одобравања кредита биће у мају. Ако тада буде поднет довољан број захтева за кредите тада ће бити одобрена и сва предвиђена средства, а други ће сачекати нови циклус, каже у разговору за Економетар Дејан Јовановић, државни секретар за регионални развој у Министарству економије и регионалног развоја, и додаје да и сви они који су већ запослени код послодаваца, а мисле да сами могу да започну посао, могу да се пријаве на конкурс и окушају срећу.

Јовановић наглашава да је будућност Србије у развоју малих и средњих предузећа, јер су она флексибилнија него велике компаније и зато лакше могу да превазиђу кризу. У условима светске економске кризе предстоји смањивање државног сектора, па је будућност у приватном сектору, јер приватни сектор храни државу.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: