Крупни прогутали ситне

У Нишу се месечно затвори педесетак трговинских радњи

krupni-progutali-sitneКао и у другим великим градовима, и у Нишу су почели да ничу мега и хипермаркети. Грађани склони породичним куповинама, боље рећи они са дубљим џепом који могу да пазаре велику количину робе одједном, поздрављају отварање хипермаркета, јер на једном месту могу да нађу све и то по нижим ценама. Међутим, малим трговинским радњама ово никако не иде у прилог. Оне све теже могу да опстану са маржом од 10 до 20 посто, док хипермаркети могу да зараде са нижом маржом продајући велику количину робе.

У Удружењу предузетника Ниша кажу да су на губитку и мањи произвођачи прехрамбене робе који немају где да пласирају своју робу. Услови мегамаркета су за њих превише строги да би могли да их поштују.

Први мегамаркет “Nana Cash&Carry”, однедавно у систему “Gross SL Takovo”, отворен је код нишког аеродрома пре непуне две године. Била је то новина за овај град, па су Нишлије, али и купци из других градова са југа Србије, похрлили да виде ово чудо од трговине. Недуго потом, на другом крају града никао је још један велики објекат – “Interex”, такође са великим продајним и паркинг простором и, што је за купце најважније, са конкурентним ценама, нижим него у малим трговинама.

Борба за његово величанство – купца – овим није завршена. Напротив, у року од само месец дана, у Нишу су отворена још три објекта. Најпре је 8. новембра прошле године своје капије отворио познати светски дистрибутивни центар “Metro Cash&Carry” који је изграђен у насељу “Милка Протић” за само четири месеца. На безмало десет хиљада квадрата, купцима се нуди 30.000 артикала. У изградњу је уложено шеснаест милиона евра, посао је добило преко двеста Нишлија. „Метро“ је велепродајни објекат и у њему могу да купују само тзв. пословни купци који имају регистроване радње. Међутим, за дневне картице које омогућавају куповину, снашли су се многи грађани, па је мало ко одолео да не види макар шта се овде нуди.

Само два дана касније, “Грос” је отворио још један хипермаркет на Матејевачком путу, знатно мањи у односу на објекат код аеродрома, али довољно велики да својом понудом и нижим ценама “покрије” мале трговине у том делу града.

Тачно месец дана од отварања “Метроа”, 8. децембра је код Фабрике дувана отворен „Темпо“, још један у ланцу објеката познате београдске компаније Делта Макси. Гужва је била толико велика да је било повређених, па је морала да интервенише и хитна помоћ. Иако је отварање било заказано за 12 сати, појединци су дошли још претходне ноћи, јер су за близу 150 производа (у ограниченим количинама) преполовљене цене. Посебно интересовање било је за техничку робу.

У овом случају, градитељи су били још бржи – објекат је подигнут за само три месеца. Простире се на десет хиљада квадрата, има 30.000 производа, посао је добило око 250 незапослених из овог краја који су претходно завршили обуку у Београду.

Овоме треба додати да велике продајне објекте овде имају Це маркет, нишки „Импекс промет“ који је пре отварања „Nanа Cash&Carry“ имао највећи продајни објекат у Нишу, као и друге трговине.

Нишлије, дакле, нису имале проблема са куповином за новогодишње и божићне празнике, јер су их широка срца очекивали мега и хипермаркети. Наравно, оне који имају довољно пара, јер они који купују само хлеб, млеко и друге основне потрепштине, сигурно се неће запутити у неку од великих трговина, већ ће куповину обавити у локалу прекопута.

Када су се пре нешто више од петнаест година појавиле прве приватне продавнице, у великим трговинама су говорили да их оне неће угрозити. Пракса их је врло брзо демантовала. СТР су ницале, а велики системи, попут нишког „Ангропромета“ су врло брзо почели да затварају своје продавнице.

Сада се, изгледа, дешава супротно. Мале приватне радње не могу да издрже конкуренцију мегамаркета, па се затварају. Према подацима Удружења предузетника Ниша, у овом граду месечно педесетак власника трговинских радњи, драгстора и киоска поднесе захтев за одјављивање из привредног регистра.

С. Пинтер

Podelite ovaj tekst: