НИШЛИЈЕ ПРАВЕ ВЕШТАЧКОГ АРХИТЕКТУ: Купац у виртуелном стану

Фирма „Future reality sуstems“, која се бави развојем технологије виртуелне и проширене стварности, добила је награду града Ниша и Канцеларије за локални економски развој „Цар Константин и царица Јелена“ за најуспешнијег почетника у пословању у 2017. години

Селфи са сајма туризма у Берлину

У конкуренцији „најбољи почетник у пословању“ за 2017. годину, награду града Ниша и Канцеларије за локални економски развој и пројекте „Цар Константин и царица Јелена“ добила је стартап компанија „Фјучер реалити систем“ ДОО Ниш („Future reality sуstems“). Ова компанија урадила је мобилну апликацију „52 викенда у Србији“ за потребе Туристичке организације Србије која је представљена на Сајму туризма у Београду, као и на највећем сајму туризма у свету у Берлину где је побрала позитивне критике.

Ово је само један од пројеката ове ИТ компаније који је привукао пажњу домаће и светске јавности. Амбициозни тим младих Нишлија ради на више пројеката, у првом реду из области архитектуре, и има озбиљне планове у области вештачке интелигенције. О томе за Економетар говоре др Петар Пејић, директор компаније, и Тихомир Ђурковић, финансијски директор.

Пре непуне четири године, компанију су основали доктор архитектуре Петар Пејић, економиста Тихомир Ђурковић, програмер Обрад Стајић и дизајнер Срђан Сакан. Пејић каже да су се окупили на основу његових докторских истраживања у области архитектуре, а Ђурковић истиче и значајну улогу специфичне визит картице коју је Пејић урадио по новој технологији. Та технологија која приказује много више од класичне, била је подстицај да се удруже и да крену у озбиљније пројекте.

Петар Пејић је завршио математичку гимназију у којој је научио програмирање, потом је дипломирао на Архитектонском факултету у Нишу где је стекао знање из 3Д моделовања архитектуре, а онда је на докторским студијама на Новосадском универзитету почео да комбинује ове две области. Прича о новој технологији нишких стручњака стигла је и до Министарства трговине и туризма и Туристичке организације Србије, од којих су добили понуду да за потребе Туристичке организације Србије ураде мобилну апликацију „52 викенда у Србији“. То је био један од њихових првих пројеката који је привукао велику пажњу и трасирао им сигуран пут истраживања и пословања у тој области.

– Ово је најпопуларнији каталог Туристичке организације Србије који они приказују на свим сајмовима у свету. Ту је покривена цела Србија, сваки град је приказан са понеком сликом и краћим текстом. То је традиционалан, класичан начин приказа – слика и текст. Наша технологија омогућава да добијете више информација и да доживите локацију за коју сте заинтересовани. Функционише тако што покренете камеру на уређају и она снима окружење. Примера ради, када је реч о Београду, кад погледате кроз апликацију, ви добијате 3Д модел и видите много више и боље. Можете да кликнете на фотографију, ускочите на неке локације и да прошетате виртуелно Београдом, рецимо Калемегданом, да видите како то место изгледа, као да сте ту. То је осмишљено да привуче туристе, да им заголица машту, да боље представи град, објашњава Петар Пејић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФАБРИКА ДЕЧИЈЕ ХРАНЕ “BABY FOOD FACTORY”: Храна за децу по светским стандардима
  • ВЛАДИМИР МАНИЋ, ДИРЕКТОР ФОНДАЦИЈЕ “РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ”: Зa 11 гoдинa рeгистрoвaнo oкo 105.000 .RS дoмeнa
  • СРБИЈА НА ПУТУ ДО КВАЛИТЕТНИЈЕГ И ЕФИКАСНИЈЕГ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА: Како унапредити сарадњу јавног и приватног сектора здравства
  • ДР ЈАСМИНА КНЕЖЕВИЋ, ОСНИВАЧ И ДИРЕКТОР БЕЛМЕДИКА: Јединствен здравствени систем би боље функционисао
  • ДЕЈАН ПЕШИЋ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР МЕДИГРУП СИСТЕМА: Неопходно је да приватни и јавни здравствени сектор уско сарађују
  • ДРAГAНA ДAВИДOВИЋ, ДИРEКTOРKA ЉУДСКИХ РЕСУРСА HEINEKEN SRBIJA: Бeзбeднoст зaпoслeних приoритeт кoмпaниje
  • КОМПАНИЈА TEЛEНOР БРИНЕ О ЗAПOСЛEНИМА И ЊИХOВИМ ПOРOДИЦАМА: Задовољни људи боље раде
  • Следећи број Економетра излази 4. јуна 2019.
Podelite ovaj tekst: