МОДЕРНИЗАЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ У СЕЛИМА КОД ЗАЈЕЧАРА: „Наше село“ – Делтин успех

У региону Западног Балкана, како најчешће називају овај део Европе на којем се налази и Србија, још ни једна приватна компанија није реализовала пројекат у којем ће изабрати два села у некој полупланинској забити, прихватити да бесплатно обучи по 20 домаћинстава у сваком од тих села, упозна их са модерном пољопривредом и научи свему – од употребе машина, хемикалија до финансија. И да им на то још обезбеди кредите на које ће им платити камату.

Мирослав Мишковић, сарадници Делте и партнери пројекта са мештанима села Дубочане и Мала Јасикова

Е, управо то је урадио Мирослав Мишковић, власник и председник Делта холдинга, једне од највећих српских приватних компанија, када је крајем 2018. године почео да, са тимом врсних стручњака Делта Аграра и партнерима Делте, реализује пројекат „Наше село“ у селима Дубочане и Мала Јасикова код Зајечара.

Овог пролећа је завршена прва фаза тог пројекта – обука и едукација – па су 17. априла у задружном дому у селу Дубочане, тим поводом додељени сертификати за око 40 мештана. Догађају је присуствовао и Мирослав Мишковић, са потпредседницима Делта холдинга и руководиоцима пројекта „Наше село“. Још једном је наглашено да је циљ овог подухвата унапређење пољопривредне производње и друштвеног живота у овим местима, како би се спречио тренд одумирања српског села и да би се показало да квалитет живота може да буде сличан животу у селима развијене Европе.

У првој фази, уз едукацију у области сточарства и воћарства, финансирања пољопривредне производње, удруживања и конкурисања за средства из домаћих и међународних извора, био је организован и обилазак имања Делта Аграра, а у самим селима одржана су 33 предавања. Све то је за пољопривреднике било бесплатно – финансирала је Делта. Али, у другој фази пројекта, која је сада у току, Делта Аграр преузима и плаћање камате на кредите које ће добити пољопривредници од Ерсте банке, партнера у пројекту. Банка ће поделити 200.000 евра кредита, различитих појединачних износа. Тиме почиње конкретна модернизација производње. Стручњаци из Делта Аграра и Ерсте банке сачинили су индивидуални план развоја за свако домаћинство. Акценат ће бити на повећању производње, кроз заштиту воћњака од штеточина и биљних болести, промену исхране стоке, побољшању објеката за смештај музних говеда и друге активности којима се производња на селу модернизује и постаје профитабилнија.

У трећој фази пројекта, која ће уследити касније, Делта Фондација и партнери радиће на унапређењу друштвеног живота, кроз обнову школа и организовање културних догађаја. Пројекат „Наше село“ има подршку локалне самоуправе и градоначелника Зајечара Бошка Ничића, а прикључили су се и Привредна комора Србије, Телеком Србије, компанија Square Affair Керамика Кањижа.

Делтин пример је, без сумње, јединствен, што су приметиле и комшије, па је недавно у пословној штампи освануо текст са насловом: „Има ли Хрватска свог Мишковића који ће фармерима платити камате за кредите?“

Нема Хрватска, али очигледно и Србија има само једног Мишковића.

Р. Николић


У овом броју још и …

  • ФАБРИКА ДЕЧИЈЕ ХРАНЕ “BABY FOOD FACTORY”: Храна за децу по светским стандардима
  • ВЛАДИМИР МАНИЋ, ДИРЕКТОР ФОНДАЦИЈЕ “РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ”: Зa 11 гoдинa рeгистрoвaнo oкo 105.000 .RS дoмeнa
  • СРБИЈА НА ПУТУ ДО КВАЛИТЕТНИЈЕГ И ЕФИКАСНИЈЕГ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА: Како унапредити сарадњу јавног и приватног сектора здравства
  • ДР ЈАСМИНА КНЕЖЕВИЋ, ОСНИВАЧ И ДИРЕКТОР БЕЛМЕДИКА: Јединствен здравствени систем би боље функционисао
  • ДЕЈАН ПЕШИЋ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР МЕДИГРУП СИСТЕМА: Неопходно је да приватни и јавни здравствени сектор уско сарађују
  • ДРAГAНA ДAВИДOВИЋ, ДИРEКTOРKA ЉУДСКИХ РЕСУРСА HEINEKEN SRBIJA: Бeзбeднoст зaпoслeних приoритeт кoмпaниje
  • КОМПАНИЈА TEЛEНOР БРИНЕ О ЗAПOСЛEНИМА И ЊИХOВИМ ПOРOДИЦАМА: Задовољни људи боље раде
  • Следећи број Економетра излази 4. јуна 2019.
Podelite ovaj tekst: