LAZAR KRSTIĆ, MINISTAR FINANSIJA: MMF nije “a priori” protiv svih vrsta subvencija

Dok sistemske mere poboljšanja privrednog ambijenta – novi zakon o radu, o građevinskim dozvolama, o stečaju itd., ne daju efekat, država mora da kratkoročnim i oročenim merama pomogne privredu

Lazar Krstić

Lazar Krstić

Budžetska sredstva od 15 milijardi dinara za 2015. i 2016. godinu koristiće se za subvencionisanje novih investicija i poboljšanje likvidnosti privrede. MMF nije „a priori“ protiv svih vrsta subvencija. Oni razumeju da je u Srbiji velika nelikvidnost u ekonomiji i da država mora da interveniše. Sa druge strane, dok sistemske mere poboljšanja privrednog ambijenta (novi zakon o radu, o građevinskim dozvolama, o stečaju itd.) ne daju efekat, država mora da kratkoročnim i oročenim merama pomogne privredu.

Ovako je Lazar Krstić, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, odgovorio na naše pitanje u vezi sa subvencionisanjem investitora, što se često navodi kao netržišni „državni intervencionizam“, uz negativne ocene Međunarodnog monetarnog fonda na račun tih i nekih drugih subvencija privredi. U intervjuu povodom stotog broja Magazina Biznis, ministar Krstić govori o novim ekonomskim merama i uticaju na budžetske prihode i rashode, visokom javnom dugu, smanjivanju plata u javnom sektoru, novcu koji očekujemo od Ujedinjenih Arapskih Emirata, sivoj ekonomiji, finansiranju deficita… A na početku razgovora je naše pitanje – zašto je neophodan rebalans ovogodišnjeg budžeta u čijem je kreiranju učestvovao upravo ministar Krstić, krajem prošle godine?

– Kao što znate, već u oktobru smo predstavili jedan, a sada i drugi set mera. U međuvremenu smo imali izbore, novu Vladu, a sa tim i određene nove politike. Budžet mora da prati politiku Vlade uopšte, a naročito setove ekonomskih mera, a one nas čekaju u parlamentu već ovog i narednog meseca. Kako u domenu fiskalne konsolidacije, tako i u domenu ekonomske politike, a sa ciljem povećanja broja zaposlenih.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKO BANKARI OCENJUJU NAJAVU OSNIVANJA FONDA KOJI ĆE PREUZETI NENAPLATIVA POTRAŽIVANJA BANAKA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI DELTA HOLDINGA ZA PERIOD JANUAR-APRIL 2014: Operativni profit Delte 16 miliona evra
  • UREĐENJE TRŽIŠTA LEKOVA PREMA NAJBOLJOJ PRAKSI EU: Inicijativa udruženja Inovia
  • Istraživanje Banke Inteza o socijalno -ekonomskom statusu : „Novo doba , trećeg doba “: Penzioneri su ekonomski značajan deo populacije
  • IZ ISKUSTVA USPEŠNIH EVROPSKIH PRIVREDA: Stimulacije „na određeno vreme“
  • DA LI DRŽAVAMA BIVŠE JUGOSLAVIJE PRETI DUŽNIČKO ROPSTVO: Dug zemalja bivše SFRJ dostigao 90 milijardi evra
  • POSLOVNA SAZNANJA: Naučite da brojite do 50
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (1): Zašto brendovi propadaju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2014.
Podelite ovaj tekst: