MARK ARNOLD, SBERBANK EVROPA: Na srpskom tržištu ima 29 banaka – to je previše

Kada smo pripojili Volksbank International grupaciju pre dve godine, naše tržišno učešće u regionu bilo je 1,8 odsto, a sada iznosi nešto više od tri odsto. U nekim proizvodima, tržišno učešće je mnogo veće. Kratkoročni plan je da za nekoliko narednih godina povećamo učešće na pet procenata, a dugoročno na 10 odsto. Srbija je jedno od tržišta koje ima značajan potencijal za rast

Mark Arnold

Mark Arnold

Mislim da je bila dobra odluka za ulazak Sberbanke u region jugoistočne Evrope preko preuzimanja Volksbank International grupacije. Sada beležimo rast na svim tržištima na kojima smo prisutni. Pokazalo se da region ima potencijal za rast. U većini država regiona raste BDP, a budući da se aktivnost drugih banaka smiruje, smatram da smo u dobroj poziciji da nastavimo da rastemo na ovom tržištu. Cilj Sberbanke je da u Evropi stekne pet odsto tržišnog udela u bankarskom poslovanju. U tom smislu, srpsko tržište nudi velike šanse za rast – ocenio je Mark Arnold, predsednik Uprave Sberbank Evropa, prilikom nedavnog boravka u Beogradu, u razgovoru za Magazin Biznis. Mark Arnold se nešto duže od godinu dana nalazi na čelu Sberbank Evropa – evropske divizije najveće ruske državne banke u čijem su sastavu banke u osam država: Češka, Slovačka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

U intervjuu za Magazin Biznis, prvi čovek Sberbank Evropa ističe da ova grupacija u prošlih nekoliko godina ima stalni tržišni rast i da je mnogo investirano u ljude, brend, tehnologiju i procese.

– Matična kompanija je uložila 1,2 milijarde kapitala u Sberbank Evropa i na svim tržištima beležimo rast kredita i depozita. Srbija izlazi iz recesije, a situacija se popravlja i u Sloveniji, dok Hrvatska ima izvesnih problema. Ukupno posmatrano, mi smo otvoreni za rast.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKO BANKARI OCENJUJU NAJAVU OSNIVANJA FONDA KOJI ĆE PREUZETI NENAPLATIVA POTRAŽIVANJA BANAKA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI DELTA HOLDINGA ZA PERIOD JANUAR-APRIL 2014: Operativni profit Delte 16 miliona evra
  • UREĐENJE TRŽIŠTA LEKOVA PREMA NAJBOLJOJ PRAKSI EU: Inicijativa udruženja Inovia
  • Istraživanje Banke Inteza o socijalno -ekonomskom statusu : „Novo doba , trećeg doba “: Penzioneri su ekonomski značajan deo populacije
  • IZ ISKUSTVA USPEŠNIH EVROPSKIH PRIVREDA: Stimulacije „na određeno vreme“
  • DA LI DRŽAVAMA BIVŠE JUGOSLAVIJE PRETI DUŽNIČKO ROPSTVO: Dug zemalja bivše SFRJ dostigao 90 milijardi evra
  • POSLOVNA SAZNANJA: Naučite da brojite do 50
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (1): Zašto brendovi propadaju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2014.
Podelite ovaj tekst: