UVOD U BIZNIS: Oporavak?

Nas vani jako cijene – jedna je od rečenica Josipa Broza koju je ponekad izgovarao posle poseta brojnim zemljama sveta jer je, nesumnjivo, bio izrazito uspešan u spoljnoj politici.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

Kao mladi novinari, umeli smo da se šalimo izgovarajući tu rečenicu, ali u drugom kontekstu, u drugim vremenima, u sasvim drugačijim prilikama. Vrag je odavno odneo te šale, ali sam se te Titove rečenice setila ovih dana. Ubiremo spoljnopolitičke poene na sve strane – od Berlina do Tjendjina. Od Evropske unije do Kine.

Naprimer, krajem avgusta održan je sastanak u Berlinu predstavnika Evropske komisije, zemalja članica i ministara zapadnog Balkana. Cilj: podsticanje oporavka regiona čije bi zemlje trebalo da u budućnosti postanu članice EU. Naš premijer je pokazao i predstavio mapu sa idejama za regionalne infrastrukturne projekte: plan železničke pruge Beograd – Sarajevo, plan izgradnje autoputa Niš – Priština i rekonstrukcije putnog i pružnog koridora Srbija – Crna Gora – Albanija. Razlozi za realizaciju projekata su jasni: ubrzalo bi se kretanje i robe i ljudi u regionu. Primera radi, rekonstrukcijom pruge Beograd – Podgorica – Bar, iz glavnog grada Srbije bi se do Jadrana stizalo za oko osam sati, a trenutno se putuje i po 17 sati.

Zatim, put Niš – Priština bio bi od velike važnosti i za Srbe i za Albance, a premijer je naglasio i želju da se formira viši stepen trgovine robom i da se ide ka carinskoj uniji u regionu CEFTA.

Sa finansijske strane posmatrano, rekonstrukcija pruge od Beograda do Sarajeva koštala bi oko 525,9 miliona evra, s tim što bi Srbija učestvovala sa 247,5, a BiH sa 278,4 miliona evra. Izgradnja autoputa Niš – Priština koštala bi 840 miliona evra, a dužinom od 120 kilometara povezivali bi se Kosovo i Metohija sa Koridorom 10 ka Rumuniji i Bugarskoj.

Procenjena vrednost radova na pruzi od Beograda do Bara je 329 miliona evra, na delu od Podgorice do Tirane oko 150 miliona evra, a izgradnja 103 kilometra duge pruge od Bijelog Polja preko Berana do Peći oko 850 miliona evra.

Eto, tu su i trase i planovi i infrastrukturno umrežavanje i cena koštanja, pa neka Evropska komisija (tj. vlada) vidi kada je isplativo da počne gradnja. Region je spreman.
I dok se ovi evropski planovi još nisu „ohladili“, prave se novi – u Kini. Tamo je 10. septembra u gradu Tjendjin održan Svetski ekonomski forum, gde se naš premijer sastao sa kineskim kolegom. Razgovaralo se i o izgradnji pruge Beograd – Budimpešta, a pomenut je i dugoročni projekat povezivanja te saobraćajnice sa lukom Pirej u Grčkoj, koji zahteva duže planiranje. Kineski premijer je, kako je saopšteno, „pokazao razumevanje za visinu javnog duga Srbije“, pa će se tražiti najbolji model nansiranja za naših 180 kilometara pruge. Mađari nemaju problem da nansiraju svojih 180 kilometara.

I to nije sve. Najavljeno je da će Beograd u decembru ove godine ugostiti premijera Kine i lidere 16 država centralne i istočne Evrope na samitu koji će zajednički organizovati Srbija i Kina.

Ako se sećate, krajem novembra 2013. godine takav samit je održan u Bukureštu, u Rumuniji, posle koga je tadašnji ministar Bačević najavio onih čuvenih 10.000 milijardi dolara kineskih para za zemlje regiona, uz napomenu: „Da, da, dobro ste čuli – deset hiljada milijardi dolara“. Posle je objavljeno da je bila greška u prevodu… Dobro, dešava se.

I tako, dok „Nas vani jako cijene“, kod kuće nam, u domaćoj ekonomiji, ne ide baš najbolje. Tako je to sa reformama koje su bolne. Ali, biće bolje. Za dve, tri, pet godina. Samo da se oslobodimo pritiska javnog duga, smanjimo budžetski de cit i povećamo BDP. Posle je već lakše.


U ovom broju još i …

 • MINISTAR VUJOVIĆ, GOST AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Budžet pod lupom
 • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE: Zelena energija na Beogradskom sajmu
 • ŠTA NUDI SOFTVER „MANAGE TOOLS“ ZA UNAPREĐENJE POSLOVANJA: Sve se može izmeriti
 • DR BOJAN LALIĆ, DIREKTOR DEPARTMANA ZA INDUSTRIJSKO INŽENJERSTVO I MENADŽMENT, FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA, UNIVERZITETA U NOVOM SADU: Zanimanje budućnosti
 • SАRАDNJA NАRODNOG MUZEJА U BEOGRАDU, BRITISH COUNCIL-А I BANKE INTEZA: Otvorena izložba “Henri Mur – grafičar”
 • SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE VRNJAČKA BANJA: Kraljica banjskog turizma
 • MESEC NOVEMBAR U ZNAKU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA: Nameštaj i saveti za uređenje stana
 • USPEŠNA SARADNJA SRBIJE SA AZERBEJDŽANOM: Značajan uzlet novih ekonomija
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Ne čekati rešenja sa strane
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (4): Osluškujte iskustva kupaca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2014.
Podelite ovaj tekst: