MAESTRO PREDRAG GOSTA: Jedina barokna opera u regionu

U Americi sam imao priliku da vidim kako funkcionišu operske kuće i kako postaju nešto što je potrebno društvu. Zato smo odlučili da osnujemo Novu beogradsku operu koja ima za cilj da upotpuni operski repertoar koji nedostaje Beogradu, ali i regionu

Predrag Gosta

Predrag Gosta

U Beogradu je 20. marta, na Dan proleća, osnovana nova kulturna institucija Nova beogradska opera, pod vođstvom maestra Predraga Goste koji prošlih 15 godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Prvi projekat nove operske kuće je delo Klaudija Monteverdija “Krunisanje Popeje“. Ova opera biće izvedena u junu, tokom devetog Festivala rane muzike u Beogradu, a glumačku ekipu čine poznati operski umetnici iz Srbije i inostranstva – Italije, Bugarske, Austrije. Glavna uloga dodeljena je solistkinji iz Hrvatske. Posle premijere u planu su i gostovanja širom regiona.

– Opera „Krunisanje Popeje“ biće izvedena na sceni teatra Madlenijanum, sa kojim je Nova beogradska opera postigla dogovor o koprodukciji. Nakon festivala biće nastavljeni razgovori o daljoj saradnji i mogućnosti da „Popeja“ bude uvrštena u redovni repertoar zemunskog pozorišta – kaže u razgovoru za Magazin Biznis maestro Predrag Gosta, predsednik Upravnog odbora i umetnički direktor Nove beogradske opere.

Gosta je nakon završenih osnovnih i postdiplomskih studija solo pevanja u Engleskoj, u koju je otišao 1996. godine, u Atlanti (SAD) završio i master studije solo pevanja, a zatim i horskog i orkestarskog dirigovanja. U Engleskoj je 1998. godine osnovao barokni orkestar „New Trinity Baroque“ koji nastavlja sa radom i nakon njegovog odlaska za SAD i koji sada planira da dovede i u Beograd.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKO BANKARI OCENJUJU NAJAVU OSNIVANJA FONDA KOJI ĆE PREUZETI NENAPLATIVA POTRAŽIVANJA BANAKA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI DELTA HOLDINGA ZA PERIOD JANUAR-APRIL 2014: Operativni profit Delte 16 miliona evra
  • UREĐENJE TRŽIŠTA LEKOVA PREMA NAJBOLJOJ PRAKSI EU: Inicijativa udruženja Inovia
  • Istraživanje Banke Inteza o socijalno -ekonomskom statusu : „Novo doba , trećeg doba “: Penzioneri su ekonomski značajan deo populacije
  • IZ ISKUSTVA USPEŠNIH EVROPSKIH PRIVREDA: Stimulacije „na određeno vreme“
  • DA LI DRŽAVAMA BIVŠE JUGOSLAVIJE PRETI DUŽNIČKO ROPSTVO: Dug zemalja bivše SFRJ dostigao 90 milijardi evra
  • POSLOVNA SAZNANJA: Naučite da brojite do 50
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (1): Zašto brendovi propadaju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2014.
Podelite ovaj tekst: