KASPERSKY LAB I FINANSIJSKE SAJBER PRETNJE: Zaštita novca i reputacije

Sajber kriminalci pokušavaju, više nego ikada, da dođu do poverljivih informacija korisnika i ukradu novac sa bankovnih računa. Prošle godine broj sajber napada globalno je povećan na 28,4 miliona

Vladimir Zapoljanski

Vladimir Zapoljanski

Za modernu finansijsku kompaniju internet predstavlja važan način komunikacije sa klijentima, ali i stalan izvor mogućih sajber napada. Globalna studija koju je sproveo B2B International u 2013. godini pokazala je da 98 odsto korisnika interneta pristupa svojim bankovnim računima ili kupuje onlajn. Takođe je uočeno da se sajber kriminalci sve više interesuju za ovu oblast, pa je tokom 2013. kompanija Kaspersky Lab zaštitila oko 1,9 miliona korisnika od malvera koji su pokušali da ukradu novac sa njihovih bankarskih računa.

– Kao i druge organizacije, i finansijske kompanije se suočavaju sa širokim spektrom pretnji, bilo da se radi o zlonamernim programima na mobilnim uređajima zaposlenih ili o vrlo specifičnim situacijama finansijskih prevara usmerenih ka njihovim korisnicima. Uglavnom, svi sajber kriminalci su danas u potrazi za novcem tako da organizacije poput banaka, onlajn prodavnica i sličnih spadaju u njihove ključne ciljeve. Najčešće mete nisu same organizacije, jer predstavljaju preveliki zalogaj, već njihovi korisnici – objašnjava u razgovoru za Magazin Biznis Vladimir Zapoljanski (Vladimir Zapolyansky), direktor odeljenja “Global Product & Technology Intelligence” u kompaniji Kaspersky Lab.

Prema podacima iz studije “Finansijske sajber pretnje u 2013”, sajber kriminalci pokušavaju, više nego ikada, da dođu do poverljivih informacija korisnika i ukradu novac sa njihovih računa. Prošle godine broj sajber napada, uključujući finansijski malver, globalno je povećan na 28,4 miliona. Programi dizajnirani tako da kradu finansijske informacije obuhvataju bankarske trojance, keylogger programe i dve relativno nove vrste – jednu koja krade Bitcoin novčanike i drugu koja preuzima softver da bi generisala bitcoin kripto-valutu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKO BANKARI OCENJUJU NAJAVU OSNIVANJA FONDA KOJI ĆE PREUZETI NENAPLATIVA POTRAŽIVANJA BANAKA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI DELTA HOLDINGA ZA PERIOD JANUAR-APRIL 2014: Operativni profit Delte 16 miliona evra
  • UREĐENJE TRŽIŠTA LEKOVA PREMA NAJBOLJOJ PRAKSI EU: Inicijativa udruženja Inovia
  • Istraživanje Banke Inteza o socijalno -ekonomskom statusu : „Novo doba , trećeg doba “: Penzioneri su ekonomski značajan deo populacije
  • IZ ISKUSTVA USPEŠNIH EVROPSKIH PRIVREDA: Stimulacije „na određeno vreme“
  • DA LI DRŽAVAMA BIVŠE JUGOSLAVIJE PRETI DUŽNIČKO ROPSTVO: Dug zemalja bivše SFRJ dostigao 90 milijardi evra
  • POSLOVNA SAZNANJA: Naučite da brojite do 50
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (1): Zašto brendovi propadaju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2014.
Podelite ovaj tekst: