MARK DREVEL: Prepoznali smo poljoprivredu kao temelj društva

Ono što jedemo dolazi iz zemlje koja je isuviše dugo konvencionalno obrađivana, a to doprinosi i povećanju stope smrtnosti povezane sa ishranom. Stanje u obradi zemljišta pogoršavaju velike korporacije koje kontrolišu naš globalni prehrambeni sistem, a hranu proizvode korišćenjem raznih sredstava. Na globalnom tržištu je došlo do konsolidacije bez presedana: samo deset kompanija kontroliše 90 odsto prerade hrane i pića

Mark Drevel

Mi sprovodimo regenerativnu poljoprivredu jer je to način gajenja koji obnavlja prirodu, a ne uništava je. Regenerativna poljoprivreda daje primarni značaj zdravlju tla i njegovom poboljšanju, čime se popravlja biodiverzitet i kvalitet proizvoda. To je, istovremeno, i naša zahvalnost prirodi za sve što nam pruža.

Ovako Mark Drevel (Mark Drewell), izvršni predsednik (Executive Chairman), Fondacije za nove farme (New Foundation Farms) iz Velike Britanije, objašnjava za Magazin Biznis šta znači proces “regenerativne poljoprivrede” za koju se zalaže ova Fondacija, formirana pre tri godine. I ne samo što se zalaže, već ceo taj postupak regeneracije poljoprivrednog zemljišta i sprovodi u delo. Kako – pitali smo Drevela:

– U praksi to znači da mora da se istovremeno brine o svemu, o usevima, raznolikoj hortikulturi, o poljoprivrednom zemljištu, šumama i životinjama. Za razliku od konvencionalne poljoprivrede, regenerativna poljoprivreda funkcioniše po obrascima prirode, pa što je više biodiverziteta na zemlji, to bolje. To je zajednički način rada ljudi i prirode, u skladu sa prirodnim uslovima, a ne samo da se u poljoprivrednoj proizvodnji kontroliše upotreba antibiotika, pesticida i đubriva, objasnio je Mark Drevel, u našem intervjuu.

• Koji je model poslovanja Fondacije za nove farme? U kojim delovima sveta ćete funkcionisati?

– Naša Fondacija je regenerativno preduzeće, koje će proizvoditi kvalitetne poljoprivredne proizvode i hranu. Proizvodi će moći da se prerađuju i prodaju tako da koristi imaju proizvođači – radnici i seoske zajednice, ali i da proizvodi donose veću vrednost kupcima. Sve to treba da stvara i visoku ekološku vrednost. Fokus je na dobiti po hektaru, a ne na prinosu, što ćemo postići izgradnjom infrastrukture iz obnovljivih izvora energije i razvojem agroturizma. Sve će komplementarno funkcionisati i stvarati prihode na farmi. Fondacija za nove farme će startovati u Velikoj Britaniji, sa vizijom da raste regionalno, nacionalno, širom Evrope i u drugim delovima sveta. Ubrzavamo promene kako onim što mi radimo, tako i načinom na koji podstičemo druge.

Kako ćete raditi sa mrežom profesionalnih međunarodnih savetnika i saradnika? Kako će to izgledati u praksi?

– Ponosni smo što imamo podršku jake grupe međunarodnih savetnika: Valtera Jena (Walter Jehn), međunarodno priznatog naučnika za klimu, mikrobiologa tla i stratega za inovacije, Katrin Muff, vodeću akademkinju za promenu sistema, koja je rukovodilac Instituta za održivost poslovanja na Univerzitetu u Lucernu, i Mišu Lukića, glavnog biznis dizajnera, koji je sa ogromnim uspehom vodio jednu od najvećih svetskih komunikacionih mreža u 30 zemalja. Ovi savetnici će nam pomoći da uspostavimo uspešno međusektorsko preduzeće, koje je i profitabilno i efikasno u pružanju regenerativnog uticaja u oblasti poljoprivrede, hrane i čitavog društva.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO JE POSLOVALA NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE U 2020. GODINI: Odlučan odgovor na krizu
  • ŠTA SADRŽI PROGRAM DIREKTNIH DAVANJA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU: Prva isplata najavljena za 8. april
  • POSLOVANJE INTESA LEASING-a U VREME PANDEMIJE: I u krizi – najbolji rezultat i veće tržišno učešće
  • GENERALI GRUPA SLAVI OVE GODINE 190 GODINA OD OSNIVANJA: “Fenice 190” za ekonomski oporavak Evrope izdvaja 3,5 milijardi evra
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2021.
Podelite ovaj tekst: