PANDEMIJA COVID-19 I IZVOZ HRANE KAO SRPSKA RAZVOJNA ŠANSA: Za BDP, od paorskog srca – nekoliko milijardi dolara

Bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje tokom 2020. krizne korona godine, iznosila je 5,82 milijarde dolara. Zahvaljujući toj činjenici ublažen je pad ukupne privredne aktivnosti prošle godine. Istovremeno, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda lane je dostigao 4,15 milijardi dolara, što je rast od oko 15 odsto. Sagovornici Magazina Biznis smatraju, ipak, da država potcenjuje učinak poljoprivrednika i njihov značaj za ekonomski rast

Tri top artikla u srpskom izvozu: Merkantilni kukuruz – 621 milion dolara, smrznuta malina – 296 miliona dolara i duvan za pušenje – 221 milion dolara

Nakon završene fiskalne konsolidacije iz 2015. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić se nekoliko puta zahvalio penzionerima zato što su pomogli državi da sačuva javne finansije. Ove, 2021. godine niko se ne zahvaljuje poljoprivrednicima zato što je pad srpske ekonomske aktivnosti 2020. godine bio najmanji u regionu i što je naša zemlja po tom rezultatu bila najbolja evropska ekonomija. Naprotiv! Umesto da ih država nagradi, pred ovu setvu ostavljeni su bez regresiranog goriva.

Ova ocena, koju je u razgovoru za Magazin Biznis izneo agroekonomista Vojislav Stanković, možda najbolje opisuje kakav je danas položaj srpskog poljoprivrednika. On u značajnoj meri doprinosi srpskoj ekonomiji, zbog njegovih uspeha drugi sakupljaju lovorike, država njihov učinak uzima zdravo za gotovo, a rezultat je više ostvaren zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima i rastu cena hrane na svetskom tržištu, nego planskoj i sistemskoj podršci države.

Ipak, zvanična statistika izmerila je učinak srpske poljoprivrede. Bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje tokom prošle krizne korona godine, iznosila je 5,82 milijarde dolara. A analiza Vojislava Stankovića pokazuje da to predstavlja rast od 4,61 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Za naš bruto domaći proizvod (BDP), slobodno može da se kaže da je paorskog srca. Jer, čak 7,5 odsto predstavlja udeo poljoprivrede u svemu što građani i privreda stvore za godinu dana. Toliki je doprinos BDPu “fabrike pod otvorenim nebom”. Kad se na to doda i prehrambena industrija, koja je usko vezana za poljoprivredu, onda se dolazi do udela od čak 12 odsto.

Kada je reč o nacionalnim računima, poljoprivrednici su popravili i izvozni rezultat cele srpske privrede. Jer je tokom protekle godine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosio 4,15 milijardi dolara.

“To predstavlja rekordan rast izvoza po stopi od 14,4 odsto”, kaže Vojislav Stanković i dodaje da je agrar, a ne IT – srpska šansa.

“Stalno slušamo od premijerke Ane Brnabić kako IT industrija ima velike potencijale za razvoj. Ja garantujem da su potencijali za rast i razvoj poljoprivrede veći. Samo što je razvoj poljoprivrede, kada je o državnoj podršci reč, više stihijski. Razmišljanje naših političara je da imamo ogromne kapacitete u poljoprivrednoj proizvodnji, koji nadmašuju potrebe domaćeg stanovništva. A na izvoz, u koji odlazi taj višak poljoprivredne proizvodnje, gotovo da niko ne računa. Više se smatra da taj rezultat dolazi sam po sebi”, kaže Stanković i dodaje da poljoprivreda u ukupnom srpskom izvozu učestvuje sa 15 do 20 odsto svake godine.

Istovremeno, poljoprivreda je jedna od retkih proizvodnih grana u čijem izvozu imamo suficit. Jer, prošle godine uvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2,31 milijardu dolara, što je 8,8 odsto više nego 2019. godine. Ali, suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije, iznosio je 2020. godine čak 1,8 milijardi dolara, što je 20 odsto više nego 2019. godine. Uz to, izvoz ovih proizvoda konstantno raste.

Profesor Ekonomskog fakulteta, Radovan Kovačević, kaže da u zavisnosti od poljoprivredne sezone proizvodnja zna da oscilira, a samim tim i učinak ove privredne grane. Ali da je, prateći spoljnu trgovinu, primetio da izvoz hrane iz godine u godinu raste.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO JE POSLOVALA NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE U 2020. GODINI: Odlučan odgovor na krizu
  • ŠTA SADRŽI PROGRAM DIREKTNIH DAVANJA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU: Prva isplata najavljena za 8. april
  • POSLOVANJE INTESA LEASING-a U VREME PANDEMIJE: I u krizi – najbolji rezultat i veće tržišno učešće
  • GENERALI GRUPA SLAVI OVE GODINE 190 GODINA OD OSNIVANJA: “Fenice 190” za ekonomski oporavak Evrope izdvaja 3,5 milijardi evra
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2021.
Podelite ovaj tekst: