MENADŽERSKI VODIČ: Koliko verujete intuiciji

Kad ste u ulozi lidera neke organizacije – poslovne, društvene ili političke – i treba da donesete neku važnu odluku, koliko se u takvoj situaciji oslanjate na činjenice i analize kojima raspolažete, a koliko na svoj osećaj i instinkt?

koliko-verujete-intuicijiEkspert za temu koliko je faktor intuicije važan u odlučivanju, svakako je Danijel Kaneman, američki profesor izraelskog porekla, koji je 2002. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju upravo zbog svojih radova o psihologiji prosuđivanja i odlučivanja. Portal mckinsey.com istoimene globalne konsultantske kuće upravo za oblast menadžerskog odlučivanja, reprizirao je nedavno intervju sa Kanemanom i njegovim kolegom, psihologom Gerijem Klajnom, posvećen ovoj temi: da li i koliko verovati svom “osećaju”.

Po Kanemanu, u sopstvenu intuiciju možemo da se uzdamo samo pod određenim uslovima. “Kad ste u vremenskoj stisci da donesete neku važnu odluku, potrebno je da sledite svoj osećaj, ali samo ako pritom izbegnete zamku viška samopouzdanja”.

“Kod strateškog odlučivanja, ja bih zaista vodio računa o toj zamci: uvek postoji neki aspekt problema koji u tom momentu ne vidite. Na primer – da li previđate šta može da uradi konkurencija. Neki menadžer može da ima veoma jaku intuiciju da će određeni proizvod uspeti na tržištu, ne razmatrajući mogućnost da je rival već odmakao u razvoju iste stvari”.

Kaneman takođe smatra da su za pravu meru intuicije u odlučivanju neophodni znanje i iskustvo. “Brinula bi me intuicija eksperta, osim u situacijama kada se suočavaju sa nečim kroz šta su već prošli. Hirurzi, na primer, obavljaju mnogo operacija iste vrste i u tom procesu nauče na kakve probleme mogu da naiđu – ali ako je neki problem sasvim nov, intuicija može da bude opasna… Eksperti, naime, ne znaju tačno gde su granice njihove ekspertize”.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNI SAJAM NAMEŠTAJA, OPREME, UNUTRAŠNJE DEKORACIJE I SAJAM MAŠINA, ALATA I REPROMATERIJALA U BEOGRADU: Najbolja rešenja u oblasti drvne industrije
  • PREDAVANJE O NEJEDNAKOSTI NA FAKULTETU ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU U BEOGRADU: Globalizacija, migracije i budućnost srednje klase
  • ODLUKA OPEK O SMANJENJU PROIZVODNJE NAFTE: Nade u postepeni oporavak
  • SAVETI ZA REŠAVANJE REALNIH PROBLEMA IZ OBLASTI FINANSIJA I RAČUNOVODSTVA: Status ogranka stranog pravnog lica
  • VREME JE ZA VAŽNE STVARI U ŽIVOTU: Gorenje na sajmu IFA u Berlinu 2016.
  • FELJTON: PITER DRAKER: Upravljanje i rukovođenje preduzećem
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2016.
Podelite ovaj tekst: