POSLOVNA SAZNANJA: Da li je lakše dresirati buve ili ljude

Srela sam pre neki dan poznanicu koju dugo nisam videla.

Piše: Stella Karl Ćosić

Piše: Stella Karl Ćosić

Kao da je samo mene čekala, posle zdravo, započe monolog: „Dođe mi nekad dan kada me sve stigne i jednostavno ne mogu da o svemu mislim. Prosto nemam energije, a svi kao da baš tada odluče da mi skaču po glavi. Vidim iz aviona da sve rade pogrešno, onako bez ideje. Stalno nešto zapitkuju, kao da im baš nikada ništa nisam objasnila. A sto puta sam im tačno rekla šta i kako treba da urade. I tražila sam im da mi donesu na proveru. Vraćala sam ih po nekoliko puta i oni opet ne znaju kako da to sami urade. Pa ja stvarno ne znam za šta ti ljudi koriste glavu. Valjda za frizuru i šminku, šta? Moji saradnici kao da ne uključuju mozak. Pitam se kako baš meni da dopadnu takvi saradnici koji neće da mućnu glavom i pronađu rešenje, nego čekaju da im ja rešim problem. Sve sami nesposobnjakovići. Saradnike mogu i da promenim, mada je danas stvarno teško naći nekoga ko hoće da radi kako treba. Nego, primetila sam da se često slična situacija dešava i kod kuće. Niko sam da se seti da nešto uradi. Svi čekaju da ih podsetim. Toliko puta sam im ne samo objasnila nego i uradila umesto njih, da im pokažem kako treba. Njih ne mogu da zamenim, a iskreno, nekoliko puta mi je palo na pamet da bi to bila dobra ideja. Šta je svim tim ljudima?“ izgovori u dahu moja poznanica, koja zna čime se bavim i voli ponekad da čuje mišljenje drugih ljudi, naročito ono koje će potvrditi da je u pravu.

Ćutim. Naučila sam da je tišina mnogo kvalitetnija od priče. Čekam da sama pita, ako oseti potrebu. „Šta ti misliš? Zar nisam u pravu?“ progovori ona.

Znala sam da je ćutanje zlato. Ali šta sada da radim? Sve je stvar perspektive i ista stvar iz različitog ugla može da se sagleda različito. Zavisi ko gleda i šta hoće da vidi.

Mi smo skloni da primenjujemo različite aršine za sebe i druge, a takođe imamo sve tehnike da ono u šta verujemo zaista i opravdamo i učinimo sve da dokažemo da smo u pravu. Pa nećemo valjda da miniramo sebe i svoje stavove. Valjda mi najbolje znamo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNI SAJAM NAMEŠTAJA, OPREME, UNUTRAŠNJE DEKORACIJE I SAJAM MAŠINA, ALATA I REPROMATERIJALA U BEOGRADU: Najbolja rešenja u oblasti drvne industrije
  • PREDAVANJE O NEJEDNAKOSTI NA FAKULTETU ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU U BEOGRADU: Globalizacija, migracije i budućnost srednje klase
  • ODLUKA OPEK O SMANJENJU PROIZVODNJE NAFTE: Nade u postepeni oporavak
  • SAVETI ZA REŠAVANJE REALNIH PROBLEMA IZ OBLASTI FINANSIJA I RAČUNOVODSTVA: Status ogranka stranog pravnog lica
  • VREME JE ZA VAŽNE STVARI U ŽIVOTU: Gorenje na sajmu IFA u Berlinu 2016.
  • FELJTON: PITER DRAKER: Upravljanje i rukovođenje preduzećem
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2016.
Podelite ovaj tekst: