METROPOLA SEVERNE EVROPE – HAMBURG: Slobodan, bogat, carski grad

Otvoren, tolerantan, privilegovan, bogat, nezavisan hanzeatski Hamburg ne samo da je najveća nemačka luka, već i veliki trgovački centar, sedište banaka i osiguranja, ali i muzeja, pozorišta, medijskih kuća…

Hamburg

Hamburg

Nemačka, jedna od najvećih industrijskih sila sveta, smeštena u centralnom delu Evrope, nema topla mora. Na severu izlazi na Severno i Baltičko more, gde se graniči sa Danskom, na istoku se graniči sa Poljskom i Češkom Republikom, na jugu sa Austrijom i Švajcarskom, a na zapadu sa Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Holandijom. Bar nekoliko od ovih država sa kojima se Nemačka graniči, predstavljaju turističke velesile. Pa, iako se pri pominjanju Nemačke najpre pomisli na njenu snažnu industriju, ova država ostvaruje značajan prihod od turizma.

Godišnje oko 135 miliona stranih turista poseti upravo Nemačku i po tome se ova država nalazi na sedmom mestu najposećenijih destinacija u svetu. Podaci pokazuju da se prosečno godišnje ostvari 369 miliona noćenja. Najčešći turisti u Nemačkoj su Holanđani (9,7 miliona), Amerikanci (4,5 miliona) i stanovnici Velike Britanije (4,3 miliona).

Jedna od omiljenih destinacija turista koji posećuju Nemačku je Hamburg, lociran na raskršćima trgovačkih puteva, vekovima sa statusom i posebnim privilegijama slobodne trgovine. Ovaj grad-država je drugi po veličini, posle Berlina. Nalazi se na ušću reke Alster u Elbu, ima 1,7 miliona stanovnika, multikulturalni je sa evangelističko-luteranskim obeležjem, a turističke atrakcije su: Rathaus (Gradska kuća), Luka Hamburg, Tunel ispod Elbe, Speicherstadt (magacini za skladištenje robe, na kanalima).

Nebrojeni plovni kanali, rečice i mali kanali premošteni su sa više od 2.500 mostova. Time je Hamburg grad sa najviše mostova u Evropi jer ih ima više nego Venecija (400) i Amsterdam (1.200). Nemci vole da za Hamburg kažu da za njih predstavlja „vrata prema svetu“. Otvoren, tolerantan, bogat, nezavisan hanzeatski Hamburg ne samo da je najveća nemačka luka, već i veliki trgovački centar, sedište banaka i osiguranja, ali i muzeja, pozorišta, medijskih kuća… U Hamburgu živi najviše nemačkih milionera, ali u njemu živi i procentualno najveći broj stranaca u poređenju s drugim nemačkim gradovima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • BRITANSKA AKADEMIJA ZA BIZNIS (BAB) NAJAVLJUJE: Studiranje u Srbiji, ocenjivanje u Velikoj Britaniji
 • SARADNJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I SBERBANKE: Ambiciozni planovi za nova ulaganja
 • UNIKREDIT: NASTAVLJA SE RAST KREDITA U REGIONU: Više novca za privredu nego za potrošnju
 • RAJFAJZEN: BOLJI PROFITI BANAKA U ISTOČNOJ NEGO U ZAPADNOJ EVROPI: Banke u državnom vlasništvu na proveri
 • KONFERENCIJA NA FAKULTETU ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU – FEFA: Kako u pregovore sa EU
 • EK I EBRD: SRPSKA PRIVREDA I DALJE RANJIVA: Oporavak tek iduće godine
 • U POSETI VISOKOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI ZA PREDUZETNIŠTVO: DVAJT HOLOVEJ, EKSPERT ZA FINANSIJE: Svet u tri brzine
 • OSMA KONFERENCIJA BEOGRADSKE NEDELJE DIZAJNA BDW 2013. ODRŽAĆE SE OD 6. DO 8. JUNA: Najveće zvezde konferencije BDW 2013.
 • OVS, ITALIJANSKI MODNI BREND BR.1, U BEOGRADU: „Brza“ moda na Terazijama
 • VLASNICA MODNE KUĆE „LUNA“ NA USAVRŠAVANJU U SAD: Biljana Jovanović u vrhu svetskog biznisa
 • ISKUSTVA USPEŠNIH: BOBAN ROMIĆ, MENADŽER PRODAJE ZA INO TRŽIŠTA U KOMPANIJI JAFFA CRVENKA: Dobar tim – preduslov uspeha
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (14): Slučaj Bojds kolekšn
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (4): Društvena odgovornost kompanija
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2013.
Podelite ovaj tekst: