MIHAILO VESOVIĆ: Svaka treća firma izgubila 80 odsto prihoda

Privreda se suočava sa brojnim problemima, od kašnjenja i otkazivanja porudžbina, do nelikvidnosti i nemogućnosti naplate potraživanja. Prvo su na udaru bili turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj, a potom se kriza prelila i na prerađivačku industriju. Oporavak se može očekivati tek u trećem i četvrtom kvartalu ove godine

Mihailo Vesović

Do početka aprila u Srbiji je skoro 800 kompanija potpuno obustavilo ili smanjilo proizvodnju, zbog čega nije radilo oko 102.000 zaposlenih u privredi. Najveći problemi sa kojima se suočavaju privrednici, 15. marta kada je zbog pandemije korona virusa uvedeno vanredno stanje, jesu odlaganje ili otkazivanje porudžbina, nemogućnost pokrivanja osnovnih troškova poslovanja, ograničavanje radnog vremena, nemogućnost naplate potraživanja, nelikvidnost i poteškoće u logistici i distribuciji. Anketa Privredne komore Srbije pokazala je da je do kraja marta svako treće preduzeće procenilo gubitak prihoda veći od 80 odsto, a svako drugo iznad 50 odsto.

Ove podatke naveo je u razgovoru za Magazin Biznis Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS). Iako je teško sagledati sve posledice ekonomske krize izazvane pandemijom, i to dok je ona još u jeku, Vesović kaže da se suočavamo sa globalnom krizom bez presedana, zbog čega je ceo ekonomski sistem paralisan.

– I privreda Srbije se suočava sa brojnim problemima, od kašnjenja i otkazivanja porudžbina, problema nelikvidnosti, zabrane rada… Prvo su na udaru bili turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj koji sada, praktično, i ne funkcionišu. Vremenom se kriza prelila i na prerađivačku industriju pa je značajan broj kompanija obustavio ili smanjio proizvodnju – naglašava Vesović.

• Da li su mala i srednja preduzeća najugroženija, i kakva je procena štete?

– Naravno da su oni sa ekonomski manjim potencijalom i najugroženiji. Brojnim kompanijama je od vitalnog značaja da se konstantno odvija promet, ali ova kriza već traje blizu tri nedelje, što je za njih zaista dug period. Trenutno je teško proceniti kolika je šteta, ali je za mnoge kompanije ona totalna, jer jednostavno ne mogu da rade. Ipak, ekonomske mere države bi trebalo u značajnoj meri da im pomognu da održe zaposlenost i likvidnost dok traju vanredne okolnosti. Ni velike kompanije na globalnom nivou još ne izlaze sa projekcijama gubitaka jer se situacija ubrzano menja i ne može se precizirati do kada će kriza trajati, u zdravstvenom smislu.

• PKS se u startu aktivirala da pruži pomoć i podršku privredi. U čemu se ona sastoji i na šta je najviše fokusirana?

– Na samom početku krize PKS je potpuno bila fokusirana na uspostavljanje sistema informisanja, kako bi naše članice imale što preciznije i što pouzdanije informacije šta se dešava i kako da se ponašaju. Uporedo kroz naše poslovne asocijacije i mrežu regionalnih privrednih komora radili smo na stabilizaciji lanca snabdevanja, pre svega u apotekama, maloprodaji i logističkim centrima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • BIZNIS DODATAK: GLOBALNA PANDEMIJA I LOKALNE POSLEDICE – EKONOMSKA CENA VIRUSA COVID-19
 • BIZNIS DIOPTRIJA: KAKO KO POSLUJE U DOBA KORONE
 • ZAŠTO JE COVID 19 – DAR S NEBA ZA ZAPADNE VLADAJUĆE POLITIČКE I EКONOMSКE STRUКTURE: A kada prođe pandemija
 • INOVACIJE NIS-A UNAPREĐUJU KORISNIČKI SERVIS I ČUVAJU ZDRAVLJE: Digitalni projekti za dobrobit potrošača
 • MILOŠ VUKOVIĆ O DRAMATIČNOM PADU CENA NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU TOKOM MARTA I POČETKOM APRILA: Usred pandemije, borba za tržište nafte
 • NEZAVIDNA POZICIJA NAFTNIH KOMPANIJA U 2020.: „Savršena“ oluja
 • ŠTA GENERALI OSIGURANJE OMOGUĆAVA KLIJENTIMA U VANREDNIM OKOLNOSTIMA: Vlasnicima preduzeća i preduzetnicima – besplatno proširenje pokrića životnog osiguranja
 • STIL RADA I ŽIVOTA KOJI NAM JE NAMETNULA BORBA SA KORONA VIRUSOM: Kako Zakon o radu reguliše rad od kuće
 • NOVA ULOGA DODATAKA ZA PAMETNE TELEFONE: Aplikacije u borbi protiv korone
 • TV SLIKE I PRILIKE: Planetarni košmar
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2020.
Podelite ovaj tekst: