ANA GOVEDARICA: Pandemija je „stres test“ za celu planetu

Globalizacija i mobilnost koju danas imamo na planeti, zapravo su dali krila ovoj pandemiji. COVID-19 nas je podsetio da ne smemo nikada da potcenimo snagu prirode, uprkos tehnološkom razvoju koji je poslednjih decenija neverovatan i koji je ljudima „otključao“ ogromne mogućnosti

Ana Govedarica

Uticaj korona virusa i pandemije na farmaceutsku industriju – pitanje je kojim neizbežno počinjemo razgovor sa Anom Govedaricom, generalnom direktorkom švajcarske kompanije Roche Srbija. Naša sagovornica ističe da je i pred čitavu civilizaciju i pred farmaceutsku industriju, pandemija postavila izazove na način kakav do sada nikada nije viđen.

– Ovo je veliki „stres test“ za čitave zajednice. Makar za sada, farmaceutska industrija je pokazala visok stepen odgovornosti i organizovanosti, u situaciji kada se potrebe i zahtevi menjaju bukvalno preko noći.

• Koji su problemi sistema zdravstvene zaštite u svetu došli do izražaja tokom ove pandemije?

– Osnovni problem je da u jako kratkom roku morate da pružite zdravstvenu negu velikom broju ljudi i to je ono na čemu trenutno „padaju“ i zdravstveni sistemi najrazvijenijih zemalja.

Drugi problem predstavlja činjenica da efikasnost borbe protiv virusa ne zavisi samo od zdravstvenih radnika već čitave zajednice moraju vrlo aktivno da učestvuju u ovoj borbi, odričući se nekih osnovnih ljudskih prava. Treći problem, koji će tek doći do izražaja, jesu ozbiljne ekonomske posledice koje će ova pandemija ostaviti na skoro sve zemlje.

• Kako se Srbija, odnosno, kako se domaći zdravstveni sistem snašao u ovoj pandemiji?

– Odgovor Srbije na pandemiju je vrlo solidan. Saveti struke se uglavnom poštuju, nema nestašica hrane, lekova, infrastrukturni sistemi funkcionišu. Narod u većoj meri poštuje mere države. Ako govorimo o našoj inovativnoj industriji, moram da naglasim da kontinuitet apsolutno postoji, zanovljena je lista inovativnih lekova, raspisani su tenderi. Naravno, isplivale su i slabosti, što je i scenario koji smo videli na svim meridijanima.

• Na šta nas opominje pandemija korona virusa?

– Da smo kao ljudska vrsta počeli „prebrzo“ da se razvijamo i da sledeće korake moramo malo promišljenije da pravimo. Globalizacija i mobilnost koju danas imamo na planeti, zapravo su dali krila ovoj epidemiji. Da nikada ne potcenimo snagu prirode, uprkos tehnološkom razvoju koji je poslednjih decenija neverovatan i koji je ljudima „otključao“ ogromne mogućnosti.

• Da li je farmaceutska industrija bila dovoljno spremna da se suprotstavi ovoj pandemiji?

– Farmaceutska industrija je načelno pokazala veliku žilavost i agilnost i tokom ove pandemije. Istraživanja se odvijaju zajednički širom planete, razmenjuje se veliki broj informacija i saznanja. Verujem da će nauka i industrija vrlo brzo naći odgovor za ovu pandemiju. Međutim, proces od istraživanja do produkcije jednog leka jako je spor i traje godinama, često i decenijama, upravo zbog toga što tokom tog procesa mora da se dokaže njegova efikasnost, ali i pre svega da li neželjeno deluje na zdravlje ljudi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • BIZNIS DODATAK: GLOBALNA PANDEMIJA I LOKALNE POSLEDICE – EKONOMSKA CENA VIRUSA COVID-19
 • BIZNIS DIOPTRIJA: KAKO KO POSLUJE U DOBA KORONE
 • ZAŠTO JE COVID 19 – DAR S NEBA ZA ZAPADNE VLADAJUĆE POLITIČКE I EКONOMSКE STRUКTURE: A kada prođe pandemija
 • INOVACIJE NIS-A UNAPREĐUJU KORISNIČKI SERVIS I ČUVAJU ZDRAVLJE: Digitalni projekti za dobrobit potrošača
 • MILOŠ VUKOVIĆ O DRAMATIČNOM PADU CENA NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU TOKOM MARTA I POČETKOM APRILA: Usred pandemije, borba za tržište nafte
 • NEZAVIDNA POZICIJA NAFTNIH KOMPANIJA U 2020.: „Savršena“ oluja
 • ŠTA GENERALI OSIGURANJE OMOGUĆAVA KLIJENTIMA U VANREDNIM OKOLNOSTIMA: Vlasnicima preduzeća i preduzetnicima – besplatno proširenje pokrića životnog osiguranja
 • STIL RADA I ŽIVOTA KOJI NAM JE NAMETNULA BORBA SA KORONA VIRUSOM: Kako Zakon o radu reguliše rad od kuće
 • NOVA ULOGA DODATAKA ZA PAMETNE TELEFONE: Aplikacije u borbi protiv korone
 • TV SLIKE I PRILIKE: Planetarni košmar
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2020.
Podelite ovaj tekst: