Мила Вељић: Остварила је свој сан, прави колаче, а онда је дошла корона

Мила Вељић у априлу обележава три године како има посластичарницу у којој прави колаче и торте и у којој ужива у резултатима свога рада. Иако је, попут других микро предузетника, током пандемије радила у отежаним условима, она с оптимизмом гледа на будућност и убеђена је да вредни људи увек успеју

Мила Вељић по формалном образовању је инжењер аудио и видео технологија

У сваком бизнису, прве три године пословања сматрају се кључним. Мила Вељић (32) Београђанка, априла ове године прећи ће ту фамозну, временску границу у малој радионици колача, коју је отворила априла 2018, у срцу београдске Савамале. Уз изазове карактеристичне за почетнике у предузетништву, нису је мимоишле ни турбуленције изазване глобалном пандемијом вируса ковид-19.

Са осмехом, позитивним ставом према потешкоћама, млада предузетница и мајсторица за укусне колаче, прича за Економетар о свом искуству.

– Нисам се осећала да сам само ја у проблему јер се цео свет нашао у истој ситуацији, присећа се марта 2020. године и закључавања (lockdown-а) у Србији. Није допустила да је оборе црне мисли јер у том тренутку нико није знао, нити могао да предвиди шта ће се догађати. Искључила је сваку прогнозу.

– Размишљала сам – ту сам, где сам. Радим колико могу. Радићу кад год ми дају прилику и нема друге.

Мила је рано почела да ради, већ са 20 година претежно у струци; увек за послодавца, па је свој бизнис покренула више случајно него намерно. Наиме, одмалена је волела да прави колаче и меси. У почетку за укућане, док је као одрасла слатке залогаје редовно спремала за дружења са вршњацима, рођендане… Позитивни коментари пријатеља превагнули су да почетком 2018. са другом Филипом Лакићем почне разговоре о томе како би било лепо да отворе малу продавницу слаткиша, са шмеком старих мајстора и носталгије.

– Филип има предузетничко искуство и дух. Држао је кафић, палачинкарницу. У том тренутку обоје смо радили у једној НВО, привремено. Случајно смо од пријатеља чули за пословни простор у Савамали. У фебруару смо ушли, и у априлу „Милини слаткиши“ били су отворени, прича Мила Вељић.

Фото: Лична архива

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ: У 2020. години избрисана 22.052 предузетника и 7.982 привредна друштва
  • ПРЕЛАЗАК НА ЗЕЛЕНУ ЕКОНОМИЈУ, НОВИ ПРОСТОР ЗА ВЕЛИКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: На сметлиштима заврши 100 милиона евра вредних сировина
  • У ТОКУ ЈЕ КОНКУРС ЗА ВИРТУС НАГРАДУ – ПРИЈАВЕ ДО 25. ФЕБРУАРА: Подржавамо и награђујемо оне који раде за опште добро
  • У БЕОГРАДСКОМ МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ ИЗЛОЖБА ДО 1. МАРТА: Мистерија Брашовановог павиљона
  • Следећи број Економетра излази 9. марта 2021.
Podelite ovaj tekst: