MILAN KNEŽEVIĆ, ASOCIJACIJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA: Dužnička spirala nas vodi u kolaps

Najnoviji politički poklič da neće biti otpuštanja u javnom sektoru dok traje kriza je iracionalan. Krizu je upravo izazvala prekomerna javna potrošnja. Sad zaposleni u javnom sektoru trljaju ruke i Boga mole da kriza što duže potraje jer im samo ona garantuje očuvanje radnih mesta

Milan Knežević

Srbija se već po svim ekonomskim parametrima nalazi u stanju bankrota. Ovim rečima Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, odgovara na pitanje Magazina Biznis – da je Srbija Vaša firma da li biste proglasili predbankrotno stanje? – Uporno se prikrivaju činjenice koje će nas izvesno odvesti u potpuni kolaps privrede i ekonomije, objašnjava Knežević.

– Problem je u tome što rukovodeća „elita” ne razume intenzitet agonije u kojoj se nalazimo. Nikakvi mesijanski spasioci ne mogu nadoknaditi odsustvo strukturnih reformi. Pojedinci razvlašćuju institucije kako bi mogli da ostvare lične interese. Borba za diskreciono upravljanje budžetskim sredstvima je jedini cilj politike.

• Koliko smo daleko od dužničkog ropstva?

– Dužnička spirala neumitno vodi državu u finansijski kolaps. Ukupni dug države, građana i privrede iznosi 37 milijardi evra. Privreda duguje 20 milijardi evra. Najveći deo dugovanja indeksiran je u evrima. Povećanje kursa za samo jedan dinar znači da ukupan javni dug raste za 250 miliona evra. U Srbiji je izdato 970.000 hipoteka. Izdaci za kamate veći su od rasta bruto domaćeg proizvoda. Kolaps je sasvim izvestan.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: