GREGOR LONČAR, IBM: Pametnija planeta, pametniji gradovi

Do 2050. godine očekuje se da stanovnici gradova čine 70 odsto ukupnog broja stanovnika Zemlje – čak 6,4 milijarde. Gradovi troše 75 odsto energije na svetu a kroz curenja u infrastrukturi, svakog dana izgube se milioni litara vode. Upravljanje gradom postaje sve složenije. Kompanija IBM ima rešenja za te probleme

Gregor Lončar

U Beogradu je 13. septembra održan „IBM Sprint 2012“ – drugi po redu IBM softverski događaj na kojem je predstavljen pogled kompanije IBM na trendove u savremenom poslovanju, izazove savremenog poslovanja i na rešenja koja mogu olakšati život i svakodnevni rad. Gregor Lončar, stručnjak kompanije IBM za industrijska rešenja za CEE regiju, tim povodom objašnjava za Magazin Biznis da se u savremenim kompanijama većina donosilaca odluka rukovodi logikom da treba raditi pametnije, a ne napornije.

– Cilj je iskoristiti tehnološka rešenja koja mogu pomoći pri unapređenju poslovanja, smanjiti troškove i poboljšati rezultate – kaže Lončar.

• Koje su ključne prednosti primene „smart“ IT rešenja u savremenom poslovanju?

– Kada je reč o kompanijama koje su u brzom porastu, stvarnost često stoji na putu postizanja tog cilja. Iako su zahtevi upućeni prema kompaniji veoma složeni, IT resursi i budžeti su obično vrlo ograničeni. Zbog toga, pronalaženje, kupovina, primena i upravljanje aplikacijama koje se najbolje uklapaju u specifični posao može biti frustrirajuće. Pravo pitanje je kako drastično smanjiti troškove i složenost primene i upravljanja proverenim poslovnim i infrastrukturnim rešenjima, a istovremeno povećati njihove performanse i pouzdanost.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: