MILICA UVALIĆ, EKONOMISTA: Primenili smo katastrofalno loš model privatizacije

Kako, kao posmatrač sa strane, vidi činjenicu da su oni koji su 2000. godine došli na vlast sada kažnjeni, zašto je sadašnjoj vladi lakše da se uhvati u koštac sa problemima za koje su dobrim delom sami krivi? Kako je proces privatizacije neuspešan po svim kriterijumima kumovao remećenju sistema vrednosti u Srbiji, zašto je uski sloj društva bio u mogućnosti da se relativno lako obogati – otkriva u razgovoru za Magazin Biznis Milica Uvalić

Milica Uvalić

Milica Uvalić

Bolja budućnost je već delimično stigla, i pored toga što to niko nije spreman da prizna. Pre trinaest godina, odmah posle petooktobarskih promena, nestašice struje su bile svakodnevne, nije bilo mnogih proizvoda kojih danas ima u izobilju, nije bilo moguće podići sopstvenu deviznu štednju, nije bilo bankarskih kredita, nije se moglo ni pomisliti na putovanje u inostranstvo… i još mnogo toga. Ovako Milica Uvalić, ekonomista i profesor na Univerzitetu u Peruđi u Italiji, odgovara na pitanje kada će se našoj zemlji dogoditi bolja budućnost o kojoj govori u knjizi „Tranzicija u Srbiji – ka boljoj budućnosti“. „Nove vlasti su tada nasledile izuzetno teške političke i ekonomske uslove stvorene lošom politikom i izolacijom zemlje tokom cele jedne decenije“, pojašnjava.

– Naravno da ne možemo da osudimo politiku iz devedesetih za sve današnje nedaće. Bilo je puno grešaka i posle 2000. godine.

• Zašto rezultati nisu bili bolji?

– Krajem 2000. usvojen je neoliberalan model tranzicije. Uvođenje tržišne privrede ne znači da samo po sebi dovodi do optimalnih rešenja, u stvarnosti smo suočeni sa mnogim nesavršenostima tržišta, gde je neophodna aktivna uloga države. Tržišta neće dobro funkcionisati ukoliko nisu konkurentna, ne spreči se zloupotreba dominantne pozicije monopolističkih i oligopolističkih preduzeća, ne otklone se prepreke za osnivanje novih preduzeća. Korporacije neće dobro poslovati ako su mehanizmi upravljanja neefikasni i ako manjinski investitori nisu zaštićeni. Veliki deo realnog sektora srpske privrede nije restrukturiran zbog brojnih promašaja državne politike, a ne zbog nesavršenosti tržišta. Očekivale su se pozitivne promene kao uzgredan proizvod liberalizovanih uslova privređivanja, privatizacije, i veće makroekonomske stabilnosti, koje nisu usledile. U ovom trenutku ključni prioritet je ostvariti izvozno orijentisan model razvoja.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • FIAT TALENT POOL PROGRAM: Šansa za mlade inženjere
 • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA USPEŠNIM SRPSKIM MENADŽERIMA: Stipendije za najbolje
 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ZA SUŠTINSKE REFORME: Sistemsko rešavanje urgentnih problema
 • UNIKA OSIGURANJE OSTVARUJE CILJEVE POSTAVLJENE DO 2020. GODINE: Dobar start u 2013. i dinamičan rast
 • BRITISH AMERICAN TOBACCO: KAKO BI IZGLEDAO SVET BEZ LEGALNE DUVANSKE INDUSTRIJE: U svetu nelegalno prodato 600 milijardi cigareta u 2012.
 • DIRK OLIN, EKSPERT U OBLASTI DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, GOSTOVAO U BEOGRADU: Sunce najbolje dezinfikuje
 • XYZ PREMIUM FASHION STORE: Modno veče za pristupačni luksuz
 • KOMERCIJALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U BEOGRADU I REGIONU: Oporavak uvek dolazi posle krize
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (15): Definišite moć klijenata
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (5): Uživanje u poslu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2013.
Podelite ovaj tekst: